Alaposan helyretette Orbán Viktort a NATO-főtitkár.

Stoltenberg kulcskérdésnek tartja Ukrajna támogatását

Súlyos kérdésnek nevezte Ukrajna NATO-tagságát Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára egy, a CBC News televíziónak adott friss interjújában.

Bár Stoltenberg kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Ukrajna taggá válásával kapcsolatban „senki nem beszélt pontosan 10 évről, ám hangsúlyozta, hogy Ukrajna háborúban áll. Véleménye szerint

a legfontosabb az országnak nyújtott támogatás növelése annak érdekében, hogy Ukrajna fennmaradhasson,

amit bármilyen jövőbeli tagság előfeltételének nevezett.

Az észak-atlanti szervezet főtitkárát kérdezték Joe Biden elnökjelöltségéről és ezzel együtt alkalmasságáról. Az Egyesült Államokban kibontakozott politikai vitával kapcsolatban lényegesnek minősítette, hogy a NATO kimaradjon belpolitikai vitákból. Mint mondta, a szervezet ezeknek nem válhat részévé. Megállapította, hogy a védelmi szövetségnek a közösen meghozott döntések számítanak, mint a védelmi kiadások növelése, ami sok éve fontos kérdés az Egyesült Államokban, több elnök regnálása alatt is.

Jens Stoltenberg kiemelte azt is, hogy idén már 23 tagállam védelmi kiadásai haladják meg a 10 éve kitűzött célt, a GDP 2 százalékát.

Orbán Viktorról is nyilatkozott

Orbán Viktor magyar miniszterelnök oroszországi látogatásával kapcsolatban – kérdésre válaszolva – kijelentette, hogy a különböző NATO-tagok eltérő módon tartják a kapcsolatot Moszkvával. Hangsúlyozta: Orbán Viktor is világossá tette, hogy nem az észak-atlanti szervezet nevében látogatott Oroszországba. Az utazás nem változtat a védelmi szövetség közösen hozott döntésein – jegyezte meg.

A CBC News Jens Stoltenberg vasárnapi nyilatkozatáról így számolt be:

„Kijelentette, hogy Orbán Viktor szélsőjobboldali magyar miniszterelnök múlt heti moszkvai útja Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalásokra nem változtat a NATO álláspontján az Ukrajnának nyújtott segítségről, noha Magyarország a szövetség tagja.”

Megállapította, hogy mindenki békét szeretne. Úgy fogalmazott: a békéhez vezető egyetlen út „meggyőzni Putyin orosz elnököt arról, hogy a hadszíntéren nem győzhet, hanem le kell ülnie, és el kell fogadnia egy olyan megoldást, amelyben Ukrajna szuverén és független országként létezik tovább Európában„. A meggyőzés egyetlen módjának Ukrajna további katonai támogatását nevezte Jens Stoltenberg.

Fontos a védelmi kiadások további növelése

A főtitkár a 75. évfordulós NATO-csúcstalálkozó kiemelt témái között említette Ukrajna mellett a védelmi kiadások növelésének kérdését, valamint a Kína jelentette kihívást. Az indiai- és csendes-óceáni térség biztonságáról szóló megbeszélésekre Ausztrália, Új-Zéland, Japán és Dél-Korea vezetői is csatlakoznak a NATO-csúcstalálkozó résztvevőihez.