Egy-egy zongora hatalmas összegekbe kerül, Orbán Viktorék most jól bevásárolnak.

280 millió forintért Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész nevével fémjelzett „csodazongorát” vásárol a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő. Az Orbán-kormány korábban 10 darabot már beszerzett, most újabb 5 darabbal bővítik a gyűjteményt – részletezte csütörtöki cikkében az Átlátszó.

Orbán Viktorék nem sajnálják a pénzt a zongora-bizniszre

Az oknyomozó portál a közbeszerzési dokumentumokat górcső alá véve arról írt, hogy

az 5 hangszer nettó 279,5 millió forintba kerül.

Azok azonban rövidesen új gazdára találnak, Orbán Viktorék azt tervezik, hogy „diplomáciai és államközi kapcsolatok fejlesztésének céljából” elajándékozzák őket.

„A hangszer megfelel a magas színvonalú, a magyar hagyományokat és innovációt bemutatni képes hangszeres berendezés kívánalmainak, amely ezáltal alkalmas lehet Magyarország imázsának emelésére”

– idézték a dokumentumokban leírtakat.

Az erről szóló döntés a „kétezres” kormányhatározatok között található. Ezek azok az intézkedések, amelyeket bár nem titkol el az Orbán-kormány, nem is ver nagydobra. A szóban forgó zongorákat az SLG-33 Művészeti és Szolgáltató Kft. értékesíti. Annak tulajdonosa a már említett zongoraművész.

Az iratokból az is kiderült, hogy az állam a Zengafons Kft. „Technológiai fejlesztés támogatása a hangszergyártás területén” című projektjét legfeljebb 241,7 millió forinttal támogatja – ez nettóban körülbelül 190 millió forintot jelent. A cég fejlesztette ki eredetileg a Bogányi-zongorát, napjainkban is ők gyártják a hangszert. A többségi tulajdonos nem más, mint Bogányi Gergely.