Kiderült: Mélyen belefúródott a NER-be a szabadságharcost játszó Péterfy-Novák házaspár

Kínos információk láttak napvilágot.

Kiderült: Mélyen belefúródott a NER-be a szabadságharcost játszó Péterfy-Novák házaspár

Az ismert író, költő és haditudósító Jászberényi Sándor buktatta le a közösségi oldalán a Péterfy GergelyPéterfy-Novák Éva házaspárt. Mint Jászberényi fogalmaz, Péterfyék nem csak „korrupt és kettősmércéjű hipokriták”, de „az umbriai forradalmárok maguk a NER”.

Az ügy előzménye, hogy Szerb Antal regénye, az Utas és holdvilág címét felhasználva alkotói ösztondíjat alapított a részben Olaszországban élő házaspár: évente két győztest hirdetnek, a nyertes pályázó ezer euró költőpénzt, valamint egy hónapra szállást kap a közép-olaszországi Umbriában.

Nevetséges feltételek a pályázathoz

Az ösztöndíjhoz igen sajátos feltételrendszer tartozik: Péterfyék ugyanis kikötik, hogy csak azok a magyar nyelven alkotó szerzők pályázhatnak hozzájuk, akik

„nem részesülnek és nem részesültek a Magyar Művészeti Akadémia vagy bármilyen, a NER-hez köthető szervezet, vagy (2018 decemberét követően) a Petőfi Irodalmi Múzeum ösztöndíjából”.

Ez a feltétel a reménybeli pályázók köréből számos olyan szerzőt – főleg fiatalokat – is kizár, akik korábban anyagi helyzetük miatt nem engedhették meg maguknak, hogy ne pályázzanak állami ösztöndíjakra. A díj bejelentése éppen ezért heves indulatokat váltott ki a közösségi médiában.

Jászberényi Sándor pénteki Facebook-posztjában nevetségesnek nevezi a pályázati feltételeket, emellett felhívja a figyelmet, hogy „ezek a szabadelvű erkölcsi világítótornyok olyan feltételrendszert hoztak létre, melynek történetesen a saját kuratóriumi tagjaik sem felelnek meg”.

Jászberényi rámutat: a kuratóriumban ülő „Dragomán György könyvének fordítása például 2023-ban és 2022-ben is részesült fordítói támogatásban a Petőfi Kulturális Ügynökségtől. És nem, olyan nincs, hogy a szerző hozzájárulása nélkül valaki indulhatna egy ilyen pályázaton. Tehát Dragomán György nem pályázhatna erre az ösztöndíjra, melynek a kuratóriumában ül.”

Kiderült: Még súlyosabb a helyzet

Két nappal később újabb poszttal jelentkezett Jászberényi, ebben már azt írja: sokkal rosszabb a helyzet, mint korábban gondolta, Péterfyék ugyanis nem csak „korrupt és kettősmércéjű hipokriták”, de „az umbriai forradalmárok maguk a NER”.

Idézzük Jászberényi Sándor posztját:

„A Felhő Café Kft. tulajdonosi adatlapja szerint a Kft-nek három tulajdonosa van: Péterfy-Novák Gergely, Péterfy-Novák Éva, és Varga Edit.

Varga Edit annak a Kóka Jánosnak a felesége, aki azok közé a volt SZDSZ-es politikusokhoz tartozik, akik szuperszonikus sebességgel kezdtek el közeledni a NER-hez a rendszer megszilárdulása után.

Már 2015-ben Kóka Szijjártótól kapott diplomata-útlevelet, többször is tagja volt az Orbán vezette kormánydelegációknak. A barátság csodás és sajtónyilvános Szíjártó Péter és Kóka János között.

Kóka a saját közösségi médiájában is reklámozta a Felhő könyveket, igaz arról mélyen hallgatott, hogy családilag is érdekelt a cégben, mint ahogyan Péterfy-ék valahogyan elfelejtették megemlíteni, hogy miközben fegyveres felkelésre szítanak a NER ellen (retorikai túlzás, nem aktuális fizikai erőszak JS), illetve azzal verdesik magukat a földhöz, hogy intellektuális számüzetésben élnek, hogy megőrizzék szellemi integritásukat, cégecskéjükbe a kezdetektől bevásárolta magát a NER.

Mit lehet erre mondani? Semmit.

Beszélnek a tények helyettünk. Elmondják például, hogy minden országnak olyan forradalmárai vannak, amilyet érdemelnek, illetve, hogy nem kellene óbégatni arról, hogy büdös van, ha közben mi is beszartunk.

Legfőképpen azonban bemutatják, miféle emberek azok, akik feltételnek szabják egy ösztöndíjnál, hogy a huszonéves fiatalok nem fogadhatnak el NER pénzt, miközben ők abban ülnek.”

Jászberényi posztja alatt többen emlékeztettek rá, hogy Péterfyék eddig is a magyar közélet legellenszenvesebb önelégült hólyagjai közé tartoztak:

.

Valaki azt írta az épp Libanonban tartózkodó Jászberényinek:

„Komoly háborúnak nézel elébe Sándor. Nem csak Bejrútban”

.

Ezzel vélhetően arra utalt a kommentelő, hogy Péterfyék egy olyan véd- és dacszövetségbe tartoznak többek között Szentesi Évával, Mérő Verával, és a wmn.hu-s körrel, amely klikk inkvizítor módszerekkel kivégez, lejárat, ellehetetlenít bárkit, aki rosszat ír róluk.

Jászberényi Sándor első posztját >>ITT<<, második posztját >>ITT<< találod.