Az illetékes tárca még nem kommentálta a kérdést.

„Nem szeretnék jól informált színben feltűnni, de biztos vagyok benne, hogy a kormány ezt rövidesen meg fogja oldani”

– mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke a 24.hu-nak a váci, a beremendi, és a királyegyházi cementgyárak tulajdonosváltásáról.

Első kettő a német Heidelberg-Materials és a Schwenk Zement 50–50 százalékos tulajdonában lévő Duna Dráva Cement Kft. (DDC) birtokokában van. A Királyegyházán található gyár a svájci-francia hátterű Holcim Magyarország Kft. tulajdona.

Áprilisban a német sajtó már írt arról, hogy a DDC tulajdonosait megkereste egy, „a magyar miniszterelnökkel szoros kapcsolatot ápoló” vállalkozó. Vásárlási szándékkal érkezett, de

a németek elutasították az ajánlatát.

A szakszövetség szerint azonban a Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter foglalkozik a cementgyártás kérdésével. Tavaly nyáron ugyanis ellátási problémák merültek fel ezen a területen, a megrendelők és a kivitelezők bizalmatlansága nőtt. Egy korábbi kormányrendeletben is említették, hogy az építőipari ellátásbiztonság feltételeit a tárcavezetőnek és Lázár János építési miniszternek kell megvizsgálnia.

A 24.hu kereste a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot az ügyben, de

választ egyelőre nem kaptak.

A Duna Dráva Cement Kft. sajtófőnöke, Guth Zoltán azonban reagált a feltevésre. Elmondása szerint a két német tulajdonos elkötelezett a magyarországi befektetése mellett, nem tárgyalnak az eladásról.

A Holcim Magyarország nem kommentálta az állami felvásárlás hírét, de annyit hozzátettek, hogy továbbra is elkötelezettek a magyar építőipar kiszolgálása mellett, és a jövőben is minőségi cementet fognak biztosítani.