Újabb sarcokat vet ki a kormány az önkormányzatokra.

Budaörs Önkormányzata közigazgatási bírósághoz fordul a túlzott mértékű szolidaritási hozzájárulás miatt, ezzel a főváros mellett fekvő település Karácsony Gergely főpolgármestert követi – mondta a Népszavának Wittinghoff Tamás, Budaörs független polgármestere.

A polgármester azt követően döntött a per mellett, hogy kiderült, az önkormányzatokat sújtó szolidaritási hozzájárulást a kormány jövőre

30 százalékkal megemelné.

„Már most is törvénytelen amit csinálnak, hiszen a szolidaritási hozzájárulás néven kivetett sarc meghaladja a kötelező feladatokra adott állami normatíva összegét, így az önkormányzat saját bevételeiből von el a kormány”

– mondta a polgármester.

Mint a lap felidézte, a kormány 2017 óta ír elő szolidaritási hozzájárulást az önkormányzatoknak, amelynek mértéke az adóerő-képességtől függ. A hozzájárulás mértékét az ellenzéki győzelem után emelte meg tetemesen a kormány. A jövő évi költségvetés tervezetéből ugyanakkor újabb jelentős emelési szándék feltételezhető: a Költségvetési Tanács véleményében hangsúlyozta, a 30 százalékos emeléssel

csaknem duplájára nőne az államkassza ebből a forrásból származó bevétele.

„Budaörs egyszer már megtámadta a szolidaritási hozzájárulást, abban az ügyben a mai napig nem született döntés”

– mondta a lapnak a polgármester, hozzátéve, ez indokolja, hogy most perre mennek a kabinettel.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta: a fővárosi önkormányzat jövő szerdán adja be a keresetlevelet a Fővárosi Törvényszékre a szolidaritási hozzájárulás miatt.

„Azért perlünk, mert egyszerűen nem tudunk többet fizetni, mint amennyit az államtól a ránk rótt feladatokra kapunk”

– mutatott rá.