Az igazságügyekért felelős uniós biztos megosztotta a részleteket.

Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos kedden arról nyilatkozott Brüsszelben, hogy Magyarországon – és Lengyelországon – még mindig aggasztó a jogállamiság helyzete.

Reynders az EU-tagállamok uniós ügyekért felelős minisztereinek tanácskozására érkezett, mint mondta, az egyik fő téma a Magyarországot és Lengyelországot érintő jogállamisági eljárás lesz.

„Mindkét tagállamban folytak megbeszélések az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban, és nyílt lehetőség új jogszabályok létrehozására, azonban Magyarországon további problémákba ütközik a korrupció elleni küzdelem, az akadémiai szabadság és más kérdések, ahogyan Lengyelországban sem lehet valódi előrelépést tapasztalni az igazságszolgáltatás függetlenségét illetően”

– fogalmazott az uniós biztos. Reynders megosztotta: különösen nyugtalanító, hogy Lengyelországban, olyan bizottságot hoztak létre, amely mindenféle bírósági felülvizsgálat nélkül megakadályozhatja, hogy egyes magánszemélyeket közhivatalba válasszanak.

„Az Európai Bizottság elemezni fogja a kapcsolódó jogszabályokat, és nem fog habozni, hogy intézkedéseket helyezzen kilátásba”

– hangsúlyozta.

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Parlament állásfoglalást fogadhat el arról, hogy

Magyarország alkalmatlan

arra, hogy jövő évben betöltse az Európai Unió soros elnöki tisztségét, Reynders azt mondta: a bizottság dolga, hogy meghallgassa a parlament álláspontját, de nincs lehetősége dönteni ebben a kérdésben.

„Együtt fogunk működni az összes elnökséggel, de figyelemmel fogjuk követni ha erről a tanácsban vita lesz”

– tette hozzá.

Ezzel kapcsolatban Karoline Edtstadler osztrák EU-ügyi miniszter kifejtette: az összes tagállamnak egyenlő jogai és kötelességei vannak, ezek között szerepel a tanács elnöki tisztsége is, amelyre most Magyarországnak kell felkészülnie.

A soros elnökséggel kapcsolatban hozzátette:

„ez egy lehetőség teremt Magyarország számára, hogy megmutassa, sőt, meg kell mutatnia, hogy Európa-párti, és képes nem csak a saját érdekeit nézve, hanem az EU érdekében előmozdítani a közös ügyeket.”

Anna Lührmann uniós ügyekért felelős német államtitkár kétségét fejezte ki a magyar uniós elnökséggel kapcsolatban. Mint mondta, Magyarország jelenleg elszigetelt az EU-ban a súlyos jogállamisági problémák miatt, továbbá amiatt is, hogy vonakodik kiállni az agressziós háborútól sújtott Ukrajna mellett.

Wopke Hoekstra holland külügyminiszter szintén „kellemetlen érzésének” adott hangot a magyar EU-elnökséggel kapcsolatban.

„Ezzel mindannyian így vagyunk”

– mondta el újságíró kérdésre válaszolva.

(MTI)