Még nem volt példa hasonlóra az EU történetében.

Az Európai Parlament képviselői egyre nagyobb nyomást gyakorolnának, annak érdekében, hogy megakadályozzák Magyarország 2024-es soros EU-s elnöki tisztségének betöltését.

Az Európai Parlamentben már készül egy állásfoglalás, amelyben hangsúlyozzák: a jogállamisági aggályok miatt nem támogatják, hogy Orbán Viktor kormánya vegye át az EU-tagállamok képviseletét – írta a Portfolio. Jelezték, a legnagyobb frakciók támogatják az indítványt és már az uniós ügyekért felelős miniszterek is tárgyalják a magyar kormány elleni fellépést.

Így az EP rövid időn belül elfogadhatja azt az állásfoglalását, amely felszólítja az Európai Bizottságot és Tanácsot, hogy ne engedjék, hogy Magyarország töltse be az EU soros elnökségét 2024 második felében. Indoklásuk szerint Orbán Viktor miniszterelnök „egyéni szabadságjogok elleni támadásai, a jogállamiság semmibe vétele és az uniós pénzekkel kapcsolatos korrupcióról szóló jelentések miatt”

a budapesti vezetés nem alkalmas az uniós tagállamok közös képviseletére az elnökség részeként.

A Politico arról írt, hogy az uniós ügyekért felelős miniszterek már tárgyalnak arról, hogy megvizsgálják a magyar elnökség elhalasztását, ezzel jelezve, hogy hajlandóak lépéseket tenni az Orbán-kormány ellen.

Petri Sarvamaa, – aki tagja volt az EP-szakbizottság budapesti delegációjának is – a néppárti frakció költségvetési ellenőrzéssel és jogállamisággal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó szóvivője szintén aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Magyarország képes-e betölteni a szerepet, mivel nem tartja be az uniós jogot.

Az EP-képviselők figyelmeztettek: Magyarország az uniós jog számos ponton való megsértése miatt alkalmatlan a 2024-es soros elnökség betöltésére. Az Európai Parlament főbb pártjai által támogatott állásfoglalás megkérdőjelezi Magyarország hitelességét a feladat ellátásában, mivel nem tartja be az uniós jogot és az EUSZ 2. cikkében foglalt értékeket.

Az információk szerint már a héten szavazásra bocsátják az EP állásfoglalását, amelyben felszólítják az uniós kormányokat, hogy haladéktalanul találjanak megoldást a magyar elnökség problémáira, és emlékeztetik őket, hogy a Parlament megfelelő intézkedéseket hozhat, ha nem születik megoldás.

A magyar kormány képviselői visszautasították a vádakat, hátsó szándékkal vádolják az EP-képviselőket, és közölték, elkötelezettek Magyarország soros elnöksége mellett.

Mindezen kívül a magyar kormányt rendszerszintű korrupcióval vádolják, és elítélik a kabinetet az EU-ellenes kampányok miatt is, amelyek célja, hogy eltereljék a figyelmet a jogállamisággal kapcsolatos ügyekről. Egyes képviselők pedig annak adtak hangot, hogy a tanácsi szavazati jog felfüggesztésével járó hetedik cikk szerinti eljárást is lefolytatnák Magyarországgal szemben.