Még egy új tisztségről is döntöttek.

A Lázár János irányítása alá tartozó Építési és Közlekedési Minisztérium egy új magyar építészetről szóló törvénytervezetet „dolgozott ki”.

„Zöld területeink, környezetünk védelmét és a meglévő épület értékeink védelmét határoztuk meg, ahol előnyt adunk a helyi kultúrának. Ha az építésgazdasági részét is nézzük a törvénynek, akkor előnyt adunk helyi építőipari vállalkozásoknak is”

– fogalmazott a tervezettel kapcsolatban Lánszki Regő építészeti államtitkár az InfoRádió keddi adásában.

Hozzátette:

ez kiemelten érvényes a Balatonra, ahol külön védett övezetet jelölnek ki.

Arról is tájékoztatott, hogy emellett egy külön főépítészi tisztséget is létrehoznak, valamint a helyi és járási főépítészek szerepét is erősíteni tervezik

Lánszki azt is mondta, hogy tervben van a vízparti szabályozási tervek és a térség településfejlesztési tervének elkészítése. A dokumentumok többek között tartalmazzák majd, hogy tilos lesz a jelenlegi állami, illetve önkormányzati tulajdonban lévő strandok más övezetbe sorolása: így strandövezetben maradnak és zöldterületté lehet minősíteni őket.

Emellett pedig biztosítani kell majd a partszakaszok minimum 30 százalékán egy legalább 5 méter széles parti sétányt.

A magánkézben lévő területek tulajdonosai azonban kapnak engedményt: ha valaki 20 méteres sávot ad át közhasználati célra,

akkor jogosulttá válik a saját területén nagyobb beépítésre,

amiről az illetőnek az önkormányzattal is kell majd egyeztetnie.

„Ahol a nem hatályos szabályok szerint történt a beruházás, ott felülvizsgálatot rendelnek el”

– közölte az építészeti államtitkár.

(via infostart.hu)