Óriási pénzeket szakított a Rétvári-kör.

Mint ismert, a Vatikán vizsgálatot indított a Zirci Ciszterci Apátság pénzügyei miatt. Két személyt már felfüggesztettek pozícióikból, sőt, a szálak egészen Rétvári Bencéig nyúlnak: az apátság gyanús ügyleteihez kapcsolódik a Familare Társadalomszervező Központ, amely a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának érdekeltségei közé tartozik.

Az üggyel kapcsolatban a valaszonline.hu megkereste Drabos Erik Kasszián ügyvédet, a Familiare Társadalomszervező Központ igazgatóját, aki a szerzetesi főnökség és Rétvári Bence közös bizalmasaként is ismert.

A portál arról érdeklődött, miért az apátság épületében van a székhelye a Drabos által menedzselt Magyar Vezetőképző Alapítványnak, amely egyébként egy magán érdekeltség.

Hivatalos választ ugyan nem kaptak, de kérdéseik elküldése után néhány nappal, június 8-án

Budára költözött a vezetőképző.

A lap olvasói képeket is küldtek Rétvári és Drabos közös családi nyaralásáról, amelyeket a személyiségi jogokra való tekintettel nem hoztak nyilvánosságra, viszont ebből is kiderül, hogy a két fél meglehetősen jó viszonyban van egymással. Tanúk számoltak be arról is, hogy az ügyvéd többször megfordult már Rétvári hivatalában.

A hírek szerint

Rétvári érdekeltségei számottevő állami támogatásokra tettek szert az elmúlt évek során:

  • a Familiare Társadalomszervező Központ minimum 1,8 milliárd forintot kapott,
  • a Magyar Vezetőképző Alapítvány legalább 2,5 milliárd forintnyi állami juttatásban részesült,
  • a Családháló Alapítvány – amelyet Drabos alapított, és székhelye a siófoki Familiare-apartmanház – 563 millió forint támogatást könyvelhetett el,
  • a Kovács K. Zoltán Alapítvány – amelynek Drabos az ügyvédje, az irányító a KDNP-s Kovács Péter, a kurátor pedig korábban a Familiarénak dolgozott – minimum 312 millió forintot kapott,
  • a Dunakanyari Védegylet Alapítvány – amelynek kurátora Rétvári munkatársa, Bajor Gergő – minimum 500 millió forint állami támogatásban részesült.

De vannak még bőven Rétvárihoz köthető alapítványok, ráadásul a lap információi szerint Kovács Péter 2017-ben próbált EU-s támogatást kicsikarni a Familiarénak, de végül nem járt sikerrel – pedig több mint 100 millió forintról volt szó.