Emellett Brüsszel is kapott egy kemény üzenetet.

A magyar kormány felszólította az ukrán parlamentet, a kormányt és Ukrajna elnökét, hogy „fejezzék be a magyar kisebbség jogfosztását”, továbbá a Velencei Bizottság ajánlása szerint

adják vissza azokat a jogokat,

amelyekkel a magyar közösség korábban rendelkezett – közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Hozzáfűzte:

a kormány egyúttal felszólítja Brüsszelt,

hogy vegyék végre napirendre a magyar kisebbséget sújtó jogfosztást, tegyenek érdemi lépéseket, hogy a korábban meglévő és elvett jogait a magyarság visszakapja.

Az államtitkár beszélt az ukrán oktatási törvényről, a nyelvtörvényről, valamint a kisebbségi törvény nemrég elfogadott módosításáról is. A kormány véleménye szerint egymásra épülő, átgondolt intézkedésekről van szó, amelyek teljes mértékben ellentétesek a kétoldalú szerződésekkel, nemzetközi szerződésekkel, és minden európai értékkel.

Meglátásuk szerint az oktatási törvény elveszi az anyanyelven való tanulás jogát és lehetőségét a magyar diákoktól. Akik eddig anyanyelvükön tanulhattak, azok ötödik osztálytól az éves tanrend legalább 20 százalékában, kilencedik osztálytól a tanrend legalább 40 százalékában, tizedik osztálytól a tanrend legalább 60 százalékában ukránul kötelesek tanulni – mondta Menczer.

Hozzátette: az ukrán fél politikai célját – hogy mindenki tanuljon meg ukránul – ez a törvény biztosan nem éri el, egy nyelvet ugyanis nyelvóra keretében lehet megtanítani.

Az a cél, hogy teljesen elsorvasszák a magyar nyelven történő oktatást, ez pedig egy újabb lépés a kárpátaljai magyar közösség asszimilációja felé. Ha nincs anyanyelvi oktatás, nincs szükség magyar tanárra, és a szülők is elgondolkodnak azon, miért írassák magyar iskolába a gyermeküket – fogalmazott a politikus.

Menczer Ukrajna uniós tagságáról elmondta: az Európai Bizottság szerint az ország akkor válhat taggá, ha a kisebbségekre vonatkozó jogszabályok megváltoztatását lezárja a Velencei Bizottság ajánlásaival összhangban.

Magyarország és

a magyar kormány sem tudja Ukrajna integrációs törekvéseit támogatni

addig, amíg a jogfosztást nem fejezik be, és a magyar közösség korábbi jogait nem adják vissza – jelentette ki a politikus.

(MTI)