Komoly intézkedéseket hoztak.

Az Európai Unió elfogadta az Oroszország ellen irányuló 11. gazdasági és egyedi szankciós csomagot – derült ki az EU Tanácsának pénteki közleményéből.

Josep Borrell, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője elmondta:

„Szankcióink már most

súlyos károkat okoznak az orosz gazdaságnak

és a Kreml azon képességének, hogy finanszírozza agresszióját.

A mai csomag növeli az Oroszországra és Putyin háborús gépezetére nehezedő nyomást.

A szankciók kijátszásának kezelésével maximalizálni fogjuk az Oroszországra nehezedő nyomást, még inkább megfosztva azoktól az erőforrásoktól, amelyekre kétségbeesetten szüksége van az Ukrajna ellen indított illegális háborúja folytatásához.”

A határozatban tiltják az olyan áru és technológia tranzitját, amely Oroszország katonai fejlődéséhez járulna hozzá. Ide tartozik a légi közlekedésben, űriparban felhasználható termékek sokasága, de a sugárhajtómű-üzemanyag, valamint üzemanyag-adalékok is.

Továbbá 87 újabb szervezet került listára: ők közvetlenül támogatják Oroszországot az Ukrajna elleni háborúban.

Emellett műsorszolgáltatási engedélyeket függesztettek fel 5 médiaorgánum vonatkozásában: RT Balkan, Oriental Review, Tsargrad, New Eastern Outlook, és Katehon. Ők közvetlen vagy közvetett ellenőrzés alatt állnak az orosz vezetés részéről. Azonban az intézkedés nem akadályozza a médiaorgánumokat és dolgozóikat abban, hogy az EU-ban kutatásokat folytassanak, vagy interjút készítsenek.

Továbbá úgy döntött a tanács, hogy megtiltja az uniós kikötőkbe, és átrakodásra szolgáló hajók zsilipjébe való behajózást azoknak a vízi járműveknek, amelyek a gyanú szerint megsértik az orosz nyersolajra, kőolajra vonatkozó importtilalmat. Ugyanez az intézkedés érvényes azokra a hajókra, akik kikapcsolják navigációs rendszerüket a szóban forgó orosz áruk szállítása során.