Változtattak az eddigi elképzeléseken.

A kormány rendelete alapján a diákhitel szabad felhasználású formájára a jelenlegi 4,99 százalék helyett már 7,99 százalék kamatot kell fizetni az év végéig – írta a Bank360.hu.

Emlékeztettek, a kormány decemberben a lakossági jelzálogkölcsönökre és a kkv-s hitelekre vonatkozó kamatstop után a diákhitelre is kamatsapkát tett: a szabad felhasználású, Diákhitel1 kamatát rögzítette 2023. június 30-ig az akkor érvényes, 4,99 százalékos szinten. (A Diákhitel2, – amely a képzések költségeinek a fedezésére vehető fel – továbbra is kamatmentes maradt.)

A kormány a Magyar Közlönyben csütörtök este közzétett rendeletében

ezt a 4,99 százalékos kamatot emelte meg júliustól 7,99 százalékra.

A döntés 2023. december 31-ig érvényes.

A szabad felhasználású diákhitel kamata 2022. július 1-jétől emelkedett 1,99 százalékról 4,99 százalékra. A Diákhitel Központ oldalán a Gazdaságfejlesztési Minisztériumra hivatkozva azt írták: a jelenlegi szabályok szerint amúgy 14 százalékra kellett volna emelni a kamatot az aktuális referenciamutatók alapján.

A Diákhitel1-et a felsőoktatásban tanulók havonta 15–150 ezer forint közötti összegben igényelhetik, a folyósítás történhet havonta vagy félévente, akár egy összegben is. A törlesztést a hallgatói jogviszony megszűnése után kell elkezdeni. A futamidő nem fix, a törlesztőrészleteket az aktuális jövedelem alapján határozzák meg minden esetben.