Erre nagyon oda kell figyelniük.

Júliustól komoly gondok lehetnek a betegek inzulinellátásával – derült ki Takács Péter leveléből, amelyet pár napja küldött a háziorvosoknak.

Az egészségügyi államtitkár kifejtette, hogy a szakembereknek receptírás előtt érdemes érdeklődni a közeli gyógyszertáraknál a készítmények elérhetőségéről.

A levelet Dobson Szabolcs gyógyszerész osztotta meg pár napja az Egészségügyi szakirodalmi tallózó nevű Facebook-csoportban. Ebben Takács Péter azt írja:

„2023. július 1-jétől egyes humán inzulint tartalmazó készítmények elérhetősége megváltozik. Figyelemmel arra, hogy a kiadott szakorvosi javaslatok valamennyi humán inzulint tartalmazó készítményre érvényesek (függetlenül attól, hogy a javaslathoz konkrét készítmény is megjelölésre került-e), kérem, hogy a konkrét gyógyszer rendelése előtt

kérjen tájékoztatást a közeli gyógyszertártól az elérhető humán inzulin készítményekről.

Új szakorvosi javaslatra tehát nincs szükség, az érvényes javaslat alapján bármely gyártó készítménye rendelhető.”

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) termékhiányról vezetett listáján jelenleg 3 olyan gyógyszer szerepel, amelyet Takács említ a levelében – hívta fel rá a figyelmet a penzcentrum.hu.