Jóslásokba bocsátkozott a miniszter.

Már december előtt sor kerülhet az infláció egy számjegyűre csökkentésére – vélekedett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Igazságügyi Minisztérium, a Miniszterelnökség és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) között létrejött együttműködési megállapodás aláírásán pénteken, Budapesten.

Gulyás úgy tartja: a kormány mindent megtett és megtesz azért, hogy megállítsa a pénzromlást, amelyet elgondolása szerint „a háború és a háború miatt kivetett szankciók idéztek elő”.

„Legfontosabb célunk, hogy az első számú közellenséget – amit inflációnak hívnak – legyőzzük, megsemmisítsük, felszámoljuk”

– mondta a kancelláriaminiszter, hozzátéve: gyors és látványos sikerekben reménykednek.

Gulyás felidézte: az infláció mérséklése érdekében vezették be az árstopokat, ezért döntött a kormány a kötelező akciózásról és ezért indul el a napokban az „árfigyelés” is.

„A pénteken megkötött együttműködési megállapodás

mindenekelőtt a magyar polgárok jogvédelmét szolgálja”

– hangoztatta.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. friss előrejelzése alapján a gazdaság 0,5 százalékos csökkenése, valamint

19 százalékos infláció várható az idén.

A kutatóintézet jelezte: a kormány gazdaságpolitikája nem tudott reagálni a tavaly kezdődött válságra, a mai napig nem készült új stratégia, ehelyett viszont folyik az egyensúlyjavító és az élénkítő irányvonal küzdelme.

Az elkerülhetetlen válságkezelés reformok nélküli megszorításokban, adóemelésekben és támogatáscsökkentésekben, a közszolgáltatások perspektívátlan lezüllesztésében, és a piaci folyamatokba történő, a korábbinál is kiterjedtebb állami beavatkozásokban ölt testet – olvasható az intézet jelentésében.

(MTI korrigálva)