Paksról is szót ejtett.

Szijjártó Péter szerdán, vagyis július 5-én fogadta Budapesten Mihail Muraskót, az orosz egészségügyi minisztert. A megbeszélés után közös sajtótájékoztatót tartottak, hogy ismertessék a magyar és az orosz együttműködések részleteit.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy „a szankciók által nem korlátozott területeken”

az Orbán-kormány fenntartja és folytatja az együttműködést Oroszországgal,

mert véleményük szerint ez a magyar emberek érdeke.

Szijjártó kiemelte: az Európai Unió jóváhagyta a Paksi Atomerőmű bővítésére vonatkozó szerződések módosítását, ezért „megnyílt a lehetősége a paksi beruházás felgyorsításának”.

A tárcavezető hozzátette, nem adják fel a 2030-2031-es határidő fenntartását és ragaszkodnak „ehhez az üzemkezdéshez”.

Szijjártó továbbá hangsúlyozta, hogy mind a földgáz, mind a kőolaj „zavartalanul érkezik” Oroszországból, és hozzátette, hogy idén eddig 2,5 milliárd köbméternyi földgáz érkezett a Gazpromtól.

Majd kiemelte: hazánk minden támogatást megad azoknak a magyar gyógyszeripari, mezőgazdasági, banki, illetve építőipari vállalatoknak, amelyek a szankciókkal nem sújtott területeken dolgoznak az oroszországi piacon.

Ezután kezdődött a nagy örömködés: Szijjártó kiemelte, hogy az „oktatási együttműködést” is fenntartják Oroszországgal, ugyanis még soha nem jött annyi orosz diák Magyarországra tanulni, mint manapság:

elmondása szerint idén 698 orosz hallgató jelentkezett magyarországi ösztöndíjra.

Erre válaszolt Mihail Murasko, aki kiemelte: az ösztöndíjrendszer, illetve a közel 700 orosz diák szándéka megerősíti a két ország közötti kapcsolatokat.

Az orosz politikus hozzátette, hogy szoros az együttműködés a két ország között,

méltatta a kereskedelmi kapcsolatokat, illetve hangsúlyozta, hogy a magyar gyógyszercégek megbízható partnereik.

Murasko egyébként – elvileg az onkológiai együttműködés miatt – találkozni fog Pintér Sándor belügyminiszterrel is.

A sajtótájékoztató végén szó esett az ukrajnai nyelvtörvényről is: Szijjártó kiemelte, hogy 2015 óta Ukrajnában „szisztematikusan vágták vissza a magyarok jogait”.

A sajtótájékoztatót Szijjártó Facebook-oldalán élőben közvetítették:

(Szijjártó Péter/Facebook)