Csütörtök este jelent meg a rendelet.

Több Novák Katalin által jegyzett határozat is megjelent csütörtök este a Magyar Közlönyben, amelyek témájukban és az aláírás helyszínét illetően ugyan megegyeznek, de a célszemélyek eltérőek. A köztársasági elnöki határozat szerint Novák Alsópetényben egy kastélyban hozta meg döntéseit.

A köztársasági elnök Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslatára

négy személytől vonta meg a magyar állampolgárságot.

A döntést azzal indokolták, hogy az érintettek az állampolgárságot „jogszabályok megsértésével szerezték meg”.

Novák döntése az alábbi érintetteket célozza meg:

  • Kerecsánin Jána (születési név: Replyuk Jána; névmódosítás előtti neve: Kerecsánin Jána Iványivna, születési név: Replyuk Jána Iványivna; születési hely: Csarnatő, Szovjetunió; születési idő: 1988. március 4.)
  • Pop János (névmódosítás előtti neve: Pop Iván Ivánovics; születési hely: Csománfalva, Szovjetunió; születési idő: 1991. június 24.)
  • Győri Anita (születési hely: Újvidék, Jugoszlávia; születési idő: 1991. november 7.)
  • Kapinec Román (névmódosítás előtti neve: Kapinec Román Mihájlovics; születési hely: Ilosva, Szovjetunió; születési idő: 1987. december 11.)

A határozatok mindegyikét kivétel nélkül Alsópetényben, június 26-án hozta meg Novák Katalin. A különös helyszín abból adódik, hogy Novák ezen a napon érkezett meg a nógrádi Alsópeténybe, egy háromnapos látogatásra, amelynek helyszínéül a Prónay-kastély szolgált. Az alkalomból Novák találkozott Nógrád vármegye vezetőivel, majd arab országok nagyköveteivel is társalgott.

(magyarkozlony.hu / mfor.hu nyomán)