Fontos részletekről állapodtak meg kedden Vilniusban.

Ahogy korábban írtuk, kedden NATO-csúcstalálkozót tartottak Vilniusban, az eseményen pedig Orbán Viktor is részt vett minisztereivel.

A katonai szövetség honlapján, közleményben számolt be az eseményről: a találkozó egyik fő témája Ukrajna csatlakozása volt.

Mint írták:

„Ukrajna jövője a NATO-ban van.”

Megerősítették korábbi kötelezettségvállalásukat, miszerint Ukrajna a katonai szövetség része lesz, illetve elismerték, hogy az ország útja a teljes euroatlanti integráció felé visz. Hozzátették, hogy Ukrajnának

reformokat kell végrehajtania a csatlakozáshoz,

de ezek során támogatni fogják Volodimir Zelenszkijéket.

Továbbá kedden

megállapodtak a NATO-Ukrajna Tanács létrehozásáról:

itt Zelenszkijék a tagállamokkal egyenrangú félként tárgyalhatnak az elkötelezettségről, együttműködésről.

Jens Stoltenberg Twitteren számolt be a történtekről. A NATO-főtitkár azt írta:

„Megállapodtunk egy csomagról, amely Ukrajna erősítését szolgálja, valamint biztosít egy „egyértelmű utat” a NATO irányába.”

Azonban a közleményben nincs pontos dátum a csatlakozásra, csupán a szükséges reformokat említik, így várhatóan ezek teljesítése után lehet szó a csatlakozásról.

Timofij Milovanov volt ukrán gazdasági miniszter ezzel kapcsolatban csalódott. Zelenszkijék tanácsadója azt írta a Twitteren:

„Konklúzió: Ukrajnának nem ajánlottak semmilyen konkrét utat a NATO-ba. Meglátásom szerint ez Oroszország győzelmét jelenti, és arra bíztatja őket, hogy folytassák a háborút Ukrajna ellen. Ez nem helyes.”