Azt írták, az ellátás folyamatos.

Nincs tömeges elvándorlás a védőnők körében, a területi védőnői ellátás, gondozás folyamatosan biztosított – közölte az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) sajtóinformációkra reagálva szombaton az MTI-vel.

Azt írták: a 4109 területi védőnő közül 45-en távoztak és 25 új kolléga érkezett.

Hozzátették: az életkorhoz kötött kötelező védőoltások beadása és az azzal kapcsolatos tennivalók a gyermeket ellátó háziorvosok és nem a védőnők feladatköre, az oltóhelyek elsődleges helyszíne a háziorvosi, házi gyermekorvosi és az iskolaorvosi rendelő.

Közölték: a vármegyei irányító intézmények a határidő lejártáig, 2023. július 31-éig lezárják az önkormányzatokkal a helyiséghasználattal kapcsolatos tárgyalásokat. A védőnők munkavégzéséhez szükséges eszközöket a vármegyei irányító intézmények biztosítják.

Az állam július 1-től vette át a védőnői ellátást az önkormányzatoktól az egészségügyi törvény módosításának keretében. A védőnők azóta a megyei irányító kórházak alkalmazottai, a hatósági felügyeletet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), a szakmai irányítást pedig az OKFŐ látja el.

(MTI)