Orbán rokona úgy döntött, a főpolgármester-választás után maradék emberi méltóságát is el akarja veszíteni.

Úgy tűnik, koránt sincs vége a főpolgármester-választás körüli mizériának, holott már kétszer is született hivatalos végeredmény. Az Alkotmánybíróság pénteken megsemmisítette azt a kúriai határozatot, amely lezárta volna a főpolgármester-választás körüli „dilemmákat”, ezért újból kérdésessé vált, hogy ki győzött.

Vitézy Dávid „alkotmányjogi panasza”

Mint megírtuk, Vitézy Dávid a napokban benyújtotta „alkotmányjogi panaszát” a főpolgármester-választás eredménye miatt. Orbán Viktor rokona alkotmányjogi panaszában a Kúria döntésének alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól.

Kapcsolódó: Dagad a botrány: Aljas lépést tett Vitézy Dávid a főpolgármester-választás eredménye miatt

Új eljárás lefolytatására kötelezték a Kúriát

Az Alkotmánybíróság friss döntésében alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a Kúria végzését, és úgy döntött:

a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, ezért akár újra is számolhatják a szavazatokat.

„Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Kúria végzését, amely helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) főpolgármester-választás eredményét megállapító határozatát. Az Alkotmánybíróság határozata szerint a Kúria végzésében nem indokolta meg kellően miért találta alaptalannak az NVB határozat ellen előterjesztett bírósági felülvizsgálati kérelmet, ami a tisztességes bírósági eljáráshoz való jog sérelméhez vezetett. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, új döntést kell hoznia”

– áll az Alkotmánybíróság pénteki közleményében.

Mi történt korábban?

Vitézy Dávid, az LMP a Fidesz főpolgármester-jelöltje a Kúriának azon határozatát támadta meg, amely helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését és elutasította Orbán rokonának kérelmét, így kimondták: a főpolgármester-választást nem ismétlik meg a IV. és a VII. kerületben. A Fidesz jelöltje azért szerette volna a két kerületben megismételni a választást, mert szerinte az utolsó pillanatban a javára visszalépő Szentkirályi Alexandra nevét alig láthatóan lehúzták a szavazólapokról.

Vitézy alkotmányjogi panasszal élt a Kúria végzése ellen, amelyben azt állította: szerinte sérült a passzív választójoga, mondván, a kiesett jelölt törlésére vonatkozó törvényi rendelkezés értelmezése és végrehajtása nem volt egységes, és ez kihatott a választás végeredményére is. Orbánék embere nehezményezte azt is, hogy a Kúria nem indokolta meg miért nem foglalkozott érdemben az újraszámolást célzó kérelmével.

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a kúriai határozatot

Az Alkotmánybíróság határozata szerint a Kúria „megszegte a tisztességes bírósági eljáráshoz való jogból fakadó kötelezettségét, amely szerint köteles döntését okszerű indokolással alátámasztani”. A testület szerint a Kúria az Alaptörvény 28. cikkét figyelmen kívül hagyva minősítette az érvényes szavazatok újraszámolására vonatkozó indítványozói kérelmet új jogsértésnek. Az Alkotmánybíróság a Kúria határozatát megsemmisítette, az ügyben a Kúriának újból le kell folytatnia az eljárását – közölték.

Reagált Karácsony Gergely

„Vitézy Dávid nem tud belenyugodni a vereségébe.

Az Alkotmánybíróságig futott azzal az abszurd érveléssel, hogy bár korábban maga által is elismerten nem kérte az érvényes főpolgármesteri szavazatok újraszámolását, az érvénytelen szavazatok átvizsgálása során kiderült számára, hogy a fel sem nyitott kötegekben levő érvényes szavazatokat jogsértően számolták”

írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely.

Hozzátette: a Fidesz által három hete megválasztott új alkotmánybírósági elnök pedig lelkesen meghálálta a belé vetett bizalmat és asszisztált ehhez a képtelenséghez.

Vitézy Dávid a Fidesz kitartottja

„A főpolgármester-választást mindenesetre megismételni már nem lehet, hiszen a törvény szerint annak utolsó lehetséges időpontja holnapután lenne. A Kúriának azt kell mérlegelnie az alkotmánybírósági határozat után, hogy szolgáltatott-e bizonyítékot arra Vitézy Dávid, hogy az érvényes szavazatok számlálása során az eredményre kiható jogsértés történt. Ha igen, akkor nyolc nap alatt a Kúria maga fogja a választási irodák segítségével újraszámolni a 782 ezer érvényes szavazólapot. Ha nem, akkor részletesebb indokolással helybenhagyja a főpolgármester-választás eredményét”

– írta a megválasztott főpolgármester, hozzátéve, szerinte mindez „nem baj”, ugyanis

„legalább újfent kiderült, hogy Vitézy Dávid a Fidesz kitartottja”.

„Én türelmesen kivárom az ámokfutásának végét”

– zárta bejegyzését Karácsony Gergely.

Vitézy Dávid is megszólalt

Vitézy Dávid azt közölte,

várja a Kúria újabb döntését (?),

és továbbra is úgy véli, hogy egy ilyen szoros győzelemnél a magas tévesztési arány az érvénytelen szavazatok megítélésében együttesen „a világ bármely fejlett demokráciájában teljes újraszámláláshoz vezetne”.

Nagyvonalúan megjegyezte még: bárhogy is döntsön a Kúria a megismételt eljárás keretében az Alkotmánybíróság pénteki döntése után, a törvényben szabályozott jogorvoslati folyamat eredményeként a végleges, jogerős eredményt ő már el fogja fogadni. Majd kiderül.

„Az Alkotmánybíróság a választási eljárásról szóló törvény szerinti legmagasabb jogi fórum. Bárhogy is dönt a Kúria a megismételt eljárásában az Alkotmánybíróság mai döntése nyomán, a törvényben szabályozott jogorvoslati folyamat eredményeként így létrejövő végleges jogerős eredményt

természetesen el fogom fogadni, ahogy ezt a választás estéje óta következetesen mondom”

– írta Orbán Viktorék hisztis jelöltje.

(Karácsony Gergely/Facebook / Vitézy Dávid/Facebook)