19 év börtönre ítélték Navalnijt.

Fegyházban letöltendő 19 évi szabadságvesztésre ítélték egy koncepciós per során pénteken Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust. Az ítéletet ugyan hivatalosan egy moszkvai bíróságon hozták meg, valójában azonban abban a börtönben zajlott, ahol Navalnijt fogva tartják – írta a BBC a csatorna oroszországi tudósítójának információi alapján.

A vádirat szerint a rendszerellenzéki politikus a „nácizmus rehabilitálásá”-val, „szélsőségesek szervezésével és finanszírozásá”-val, illetve „kiskorúak veszélyeztetésé”-vel követett el bűncselekményt. Az ügyészek a 19 éves börtönbüntetést úgynevezett „különleges rezsimű kolóniák”-ban kívánják végrehajtatni –

oda szokták zárni Oroszországban a legveszélyesebb bűnözőket.

Az ítéletet a moszkvai városi bíróság a Vlagyimir megyei 6. számú börtönben megtartott kihelyezett ülésén hozta meg, ahol Navalnij a rá korábban kirótt kilencéves szabadságvesztését tölti. A tárgyalást szigorú titokban tartották, és mindössze egy fotó szivárgott ki a tárgyalóteremből. Sem videó, sem egyéb felvétel nem nyilvános a tárgyalásról, sőt, még Navalnij két héttel ezelőtti vallomása sem érhető el.

A tárgyalásról ez az egyetlen fotó szivárgott ki. Forrás: AFP

Az ellenzéki az ítéletet politikus az ítéletet megelőzően arról beszélt: hosszú, a sztálinista időket jellemző büntetésre számít. Igaza lett.

A „tárgyalás” előtt egy nappal Navalnij videóüzenetében azt kérte híveitől: tegyenek meg mindent, hogy ellenálljanak a hatalomnak. Emellett azt is üzente a követőinek,

gondolkozzanak el, mit tehetnek a Kreml gazemberei ellen, akik tönkreteszik Oroszországot.

Navalnij 2021 januárja óta ül börtönben, akkor 9 éves büntetést szabtak ki ellene. Emlékezetes, hogy a politikust Putyin emberei novicsokkal mérgezték meg, és egy brit klinikán ápolták őt az eset után, ahol a halál torkából kellett visszahoznia. A rendszerellenzékit hazatérése után a repülőtéren rendőrök fogadták, és azonnal letartóztatták.