Tisztségviselők, pályázatírók, cégvezetők is a nyomozók látóterébe kerültek.

Már 52 gyanúsítottja van a Miniszterelnökséget és a Pénzügyminisztériumot is érintő vesztegetési botránynak: a 24.hu friss értesülései szerint hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt folyik a nyomozás, amelyben minisztériumi tisztségviselők, pályázatírók, valamint gazdasági társaságok vezetői is érintettek.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) közlése szerint az 52 gyanúsítottból összesen egy személy áll bűnügyi felügyelet alatt, a többiek szabadlábon védekezhetnek. A lap értesülései szerint a bűnügyi felügyeletben lévő személy egy kormánytanácsos, aki Varga Mihály pénzügyminiszter tárcájánál dolgozott – mellesleg a kormánytanácsosnál 190 millió forintot találtak a nyomozók, az összeget le is foglalták.

Az ügyészség szerint a szóban forgó kormánytanácsos egy jól szervezett rendszer keretein belül tartotta a kapcsolatot a pályázatírókkal és a cégvezetőkkel. A gyanú szerint az elkövetők vesztegetések útján a költségvetésből, valamint az EU-s támogatásokból finanszírozott pályázatok kapcsán követtek el korrupciós bűncselekményt.

A kormánytanácsos és az általa bevont hivatalos személyek ugyanis jogtalan előnyért cserébe segítettek a botrányba keveredett cégeknek, hogy azok pályázatai kedvező elbírálást kapjanak, és az ellenőrzések is kedvezően végződjenek.