Ennek nem mindenki fog örülni.

Megírtuk, hogy az Országgyűlés 121 igennel és 44 nem szavazattal július elején elfogadta a 2024-es költségvetést. A büdzsével azonban akadnak gondok, a Magyar Nemzeti Bank még a zárószavazás előtt nyilvánosságra hozta a költségvetési jelentését a jövő évre vonatkozóan.

A jegybank szerint mintegy 400 milliárd forintos – a GDP fél százalékát kitevő – lyuk tátong a jövő évi költségvetésen.

Ugyan a büdzsé még hatályba sem lépett, a kormány már módosított is a dokumentumon, így

több mint 1 milliárd forintnak inthet búcsút a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium.

A szóban forgó tárcánál ugyanis a személyi juttatásokra szánt összegből, a fizetés utáni járulékokból, valamint a szociális hozzájárulási adóból több mint 230 milliót csoportosítanak át a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatósághoz, ahol a bérköltségek egy részét fedezi majd a hirtelen változtatás. Lázáréktól több mint 1 milliárdot kap a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal nem részletezett dologi kiadásokra.

„Azt sugallja, hogy a kormány nincs a helyzet magaslatán”

– mondta a Gazdaságkutató vezérigazgatója az intézkedésről.

Molnár László az ATV Híradónak úgy fogalmazott:

„Az egyes minisztériumok között nem volt meg a megfelelő egyeztetés arról, hogy jövőre milyen feladataik vannak, milyen feladatokat szeretnének ellátni.”

A DK szerint ha már belenyúltak a költségvetésbe, akkor a vasútfejlesztésre kellett volna forrásokat biztosítani. Dávid Ferenc felvetette: pályafelújításokra, valamint motorvonatok beszerzésére miért nem határolt el pénzt a kormány?

Mellesleg a 2023-as költségvetést is 31 alkalommal módosították idáig.

(atv.hu nyomán)