Gratulálunk!

Benedek Miklós kapta a Nemzet Színésze díjat. A cím tizenegy birtokosa őt választotta a közelmúltban elhunyt Balázsovits Lajos után.

A grémium szerdán nevezte meg az új tagot, aki így társaihoz hasonlóan, élete végéig nettó 630 ezer forintos havi juttatásban részesül majd.

Követték a hagyományokat

A hagyományokhoz híven a Nemzeti Színházban gyűlt össze a 11 tagú tanács, a Nemzet Színészei, hogy meghozzák döntésüket. A Nemzeti Színház Facebook-oldalán közölte: Benedek Miklóst választották a Nemzet Színészének.

Kossuth- és Jászai Mari-díjas kiváló művész

Benedek Miklós Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, egyetemi docens, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának tagja. 1969-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Szinetár Miklós osztályában, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött.

1983-tól húsz évig volt a Katona József Színház, majd hat évig ismét a Nemzeti Színház tagja. 1992-től tizenöt évig oktatott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A kilencvenes években a Magyar Színészkamara ügyvivője volt.

Visszatér a színpadra

A nagy sikerű Budapest Orfeum című zenés darab szellemi atyja. Számtalan előadást rendezett, köztük Heltai Jenő, Molnár Ferenc és Shakespeare darabokat. 2011 óta játszik az Orlai Produkció előadásaiban.

Október hatodikán tér vissza a színpadra Benedek Miklós a Hárman a padon című előadással. A neves színművész már gőzerővel erre az alkalomra, annak ellenére, hogy egy „utóbetegség” kínozza. Benedek Miklós rövid idő alatt kétszer került kórházba. Mint kiderült, egy elég gyakori tüdőbetegséggel, COPD-vel küzd, és emiatt a szívével is vannak problémák – közölte a BudaPestkörnyéke.hu

Jobban érzi magát

„Szerencsére egyre jobban érzem magam. Azért még nem tért vissza teljesen az erőm, fáradékony vagyok, de már igyekszem tevékenyen tölteni a napjaimat. Sokat olvasok, illetve elkezdtem egy színházzal kapcsolatos munkán dolgozni, de erről még nem szeretnék többet elárulni” – közölte Benedek, akinek az orvosok beállították a gyógyszereit, így elmúlt a vizesedése és megszűntek a fulladások is.

Káros szenvedély

A színész közölte, hogy betegsége egyik fő oka a káros szenvedélye, a cigaretta, amelynek évtizedekig a rabja volt. Benedek Miklós már nyolc éve nem gyújtott rá, a múltat azonban nem lehet kitörölni. A szakemberek szerint ebből a betegségből meggyógyulni nem lehet, csak életmóddal és gyógyszerekkel szinten tartani.

Fia haláláról beszélt

Benedek Miklós egy rádióműsorban beszélt fia, Benedek Tibor haláláról. Azt mondta, a lelke már soha nem lesz a régi. „Soha nem gondoltam volna, hogy ez megtörténik. Soha. De hát megtörtént és ezzel élni kell, tovább élni”. A színész azt is mondta, hogy a tragédiát követően a tehetetlenség és az űr maradt, továbbá azt is kiemelte, hogy az unokája, Benedek Tibor fia kísértetiesen hasonlít az apukájára. Nem csak külsőleg, ugyanis a vízilabdát is imádta.

Benedek Tibor 48 éves korában, 2020. június 18-án hunyt el hosszú, gyógyíthatatlan betegségben. A háromszoros olimpiai bajnok súlyos betegen sem szakított a sporttal. Edzőként dolgozott, halála előtt nem sokkal vonult vissza.

A Nemzet Színészei

A Nemzet Színészei jelenleg: Lehoczky Zsuzsa, Molnár Piroska, Szacsvay László, Bodrogi Gyula, Jordán Tamás, Almási Éva, Csomós Mari, Tordy Géza, Udvaros Dorottya, Cserhalmi György, Király Levente és Benedek Miklós.

Idén, már másodszor kellett összeülnie a tanácsnak; Máthé Erzsi májusi halála után Balázsovits Lajos még telefonon szavazott, majd a társaság tagjai egyhangúan Udvaros Dorottyát választották meg maguk közé.

Forrás: BudaPestkornyeke.hu

A Benedek Miklóssal készült rádióműsorokat itt és itt érhetik el.