Fontos mondandója akadt még a Budapesti Demográfiai Csúcs előtt.

Ha nem születik több gyermek, lemondunk a jövőnkről, a magyarság megmaradásáról – hangoztatta Novák Katalin köztársasági elnök a Mandinernek adott, csütörtökön megjelent interjúban.

A köztársasági elnök a csütörtökön kezdődő Budapesti Demográfiai Csúcsról elmondta: ötödik alkalommal szervezik meg, idén öt kontinens harminc országából hatvanöt felszólalót várnak.

Hozzátette: „a családpárti erők” legnagyobb nemzetközi fóruma a családról mint a biztonság zálogáról szól. Az állam- és kormányfők mellett részt vesz a fórumon mások mellett James Heckman Nobel-díjas közgazdász, Jordan Peterson pszichológus és Nick Vujicic, aki végtagok nélkül él és sokakat inspirál.

„Sok szellemi és lelki muníciót kap, aki csatlakozik”

– mondta Novák Katalin.

A csökkenő magyar népességre vonatkozó kérdésre elmondta: nem csupán arról van szó, hogy

minden évben kevesebb gyerek születik, mint ahány ember meghal,

hanem arról is, hogy húsz százalékkal kevesebb a gyermekvállalási korban lévő nő, mint két évtizeddel ezelőtt.

Felidézte: a pápa is a modern kor egyik aggasztó jelenségének látja, hogy míg régebben egy családban öt-hat gyermek született, ma jó, ha kettő.

„Ma Európában nincs olyan nemzet, amely önerőből képes fennmaradni”

– vélte Novák Katalin, aki szerint az állam abban tud segíteni, hogy a családalapításnak minél kevesebb anyagi akadálya legyen, és ne járjanak rosszabbul a gyermeket nevelők azoknál, akik nem akartak családot alapítani.

Úgy vélekedett: ezt a segítséget a többség szívesen fogadja, és

mára Magyarország sokak számára követendő példává vált.

Kiemelte: az ukrán-orosz háborúból fakadó gazdasági nehézségek ellenére sem változott Magyarország családok melletti elkötelezettsége.

„A teljesítőképessége határán áldoz erre a magyar költségvetés”

– fűzte hozzá, majd azt mondta, ez nem kiadás, hanem a legjobb befektetés.

„Szülessen egy magyar gyermek a határainkon innen, vagy a határainkon túl, egyaránt fontos nekünk”

– mondta.

Volodomir Zelenszkij kijelentésére, miszerint ő kész megadni a kárpátaljai magyar kisebbség tagjainak azt, amit megkapnak Magyarországon az ukrán kisebbség tagjai, Novák Katalin úgy reagált: ha a kárpátaljai magyarság számára is biztosítanák mindazt, amelyet az Alaptörvény biztosít a Magyarországon élő nemzetiségeknek, az nagy előrelépés lehet, különösen az elmúlt évek fejleményeihez képest.

„Nem vagyok naiv ember, csak optimista”

– mondta Novák Katalin, hozzátéve: egy Európába igyekvő ország fontos ismérve, hogy komolyan vehető.

„Az ukrán elnök bizonyára egy komoly ember, és ha mondott valamit, azt komolyan is gondolta”

– jegyezte meg.

Kiemelte: bízik abban, hogy ami Munkácson történik, nem felel meg az ukrán elnök szándékainak, és a problémákat mielőbb orvosolni lehet.

„Határozottan ezt várom tőle”

– emelte ki.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnökről elmondta: igyekszik megküzdeni az elődeitől kapott nehéz örökséggel, de nem sok drukkere van Olaszországban és a nagyvilágban. Novák Katalin szerint a magyaroknak nem a kritikusok táborát kell erősíteniük, hanem támogatniuk kell mindannak végrehajtásában, amire vállalkozott, beleértve Olaszország gazdasági stabilitásának megteremtését, az illegális migráció megállítását vagy a hagyományos családi értékek megerősítését. Utóbbi miatt érkezik most Budapestre is a demográfiai csúcsra – tette hozzá.

A pápai látogatást felidézve elmondta: Ferenc pápa nagyra tartja a magyarokat, értékeli a kereszténység melletti kiállásukat. Novák Katalin példa nélkülinek nevezte, hogy a pápa rövid időn belül kétszer látogatott el ugyanazon országba.

„Az Eucharisztikus Kongresszuson és háromnapos apostoli látogatásán is olyan vonzereje volt a jelenlétének, hogy azoknak a szívéhez is eljutott, akik nem gyakorló hívők”

– mondta az államfő.

Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban a köztársasági elnök leszögezte:

„határozottan azt gondolom, hogy a svéd NATO-csatlakozást támogatnunk kell.”

Hozzátette: „a szuverén” magyar Országgyűlés fog dönteni a ratifikációról, és bízik a képviselők „bölcsességében”.

A külpolitikai tevékenységére vonatkozó kérdésre azt felelte, hogy a külpolitika első számú célja a magyar érdekek érvényesítése, és ebben egy diplomáciailag aktív elnök segíthet.

„Az, hogy a szövetségesek értsenek bennünket, és mi is értsük őket,

közös érdek”

– emelte ki.