Hol élünk?

Döbbenetes dolog történt Budapesten, a pesterzsébeti Gézengúz óvodában: két kisfiú megszökött az intézményből, majd fogták magukat és hazasétáltak. Az óvodapedagógiai egyesület vezetője pedagógus-hiányra panaszkodik.

Szerencsére nem lett bajuk

Az eset kapcsán megszólalt a 20. kerület polgármestere, Szabados Ákos, aki közölte: bár a gyerekenek semmi bajuk nem esett, mégis elfogathatatlan, ami történt és teljesen megérti a szülők felháborodását.

Egy darabig fel sem tűnt, hogy eltűntek a gyerekek, szakszerűtlenek voltak

„Negyed óra-fél óra intervallum amíg nem vették észre hogy a két gyermek hiányzik, sajnos. Ezt követően sem abban a sorrendben tették meg a megfelelő lépéseket, ami elvárható lett volna, hanem ők maguk kis brigádokat szervezve kezdték a környéket bejárni ahelyett, hogy rögtön lejelentették volna”– mondta a polgármester az ATV riportjában, továbbá kiemelte: az eset rávilágít, hogy az intézmények szabályzata az ilyen krízishelyzetekre nem megfelelő, éppen ezért úgy véli, azokat sürgősen meg kellene változtatni.

A két kisfiú szökésének módja

Szabados Ákos azt is megosztotta, hogy a gyerekek a kerítés közelében lévő fát használták, arra másztak fel, majd onnan ugrottak át a szomszédos bölcsi udvarára. Ezután olyan útszakaszra értek, ahol nem csak autósok, de villamosok is járnak, így tényleg hatalmas szerencse, hogy nem történt tragédia.

Ledöbbent a gyerekek családja

Az egyik gyerek családja megosztotta, az eset délelőttjén arra lettek figyelmesek, hogy valaki benyit a házba, először azt hitték betörő, ezért hívták is a rendőrséget. Ám utána észrevették, saját gyermekük ment haza az egyik kis barátjával. A család azt is elmondta, a hatóságok tőlük értesültek az esetről, nem az intézménytől.

Vizsgálatok várhatók az óvodákban

Az ügy kapcsán megszólalt a pesterzsébeti Fidesz vezetője, Buc-Horváth Gabriella is, aki elmondta, a kerületben minden óvodát át kellene vizsgálni, hogy megtalálják és kijavítsák azokat a hibákat, amik lehetőséget adhatnak egy efféle szökésre.

Beszoktatási idő

„Egy beszoktatási időről beszélek és a legnagyobb kérdőjel számomra az, hogy hogy volt egyedül egy pedagógiai asszisztens az udvaron amikor a beszoktatási időben mindenki a gyerekekkel szokott lenni”– tette fel a kérdést Buc-Horváth Gabriella.

Pedagógus-hiány miatt változtattak a törvényeken

Fábián Katalin, az óvodapedagógiai egyesület elnöke közölte, hogy a korábbi törvény szerint az óvodapedagógusnak kellett a gyerekekkel lennie teljes időben, hazánkban viszont óvodapedagógus-hiány van.
„Felülírták a köznevelési törvénynek ezt a passzusát és lehetővé tették hogy szakképzetlenek, azaz pedagógiai asszisztensek és dajkák is lehessenek a gyerekekkel” – hívta fel a figyelmet Fábián Katalin, majd hozzátette: nem erről az esetről beszél, hanem egy jelenségről. A rendkívüli ügy miatt a polgármester csütörtökre rendkívüli testületi ülést hívott össze.

Forrás: BudaPestkörnyéke.hu

Fotó: illusztráció