A japán férfi, aki közeledik a 100. életévéhez, az unokájának mesélt arról, számára mi a hosszú élet titka – írja a CNBC.com.

Az egykori szívorvos mindig megfontolta, mit tesz az életében, és a tapasztalatait 8 egyszerű pontban összegezte, melyet mindig is követett. Úgy gondolja, az elvei segítették őt abban, hogy megérje ezt a szép kort, és hogy még mindig remekül érezze magát.

A kardiológus szavait unokája, Mika Cribbs, a CNBC amerikai újságírója osztotta meg:

1. Kora reggeli séta – Mika nagyapja egész életében korán kelő típus volt. Hajnali 5 előtt már fent van, és sétálni megy. Általában 30 percet sétál, és legalább 7000 lépést tesz meg, mielőtt hazatérne.

2. Személyre szabott testedzés – a férfi a sétája után személyre szabott edzésprogramot követ. Nyújtással kezdi, majd egy sor erő- és egyensúlygyakorlatot végez. A napi gyakorlatokat a képességei és igényei szerint választja ki, hogy aktív maradjon anélkül, hogy túlterhelné a testét.

3. A társadalmi elszigeteltség kivédése – az edzés után a nyugalmazott kardiológus úgy lazít, hogy előveszi a laptopját, és a közösségi oldalakon tartja a kapcsolatot távoli rokonaival. Tanulmányok kimutatták, hogy az idősebb emberek társadalmi elszigeteltsége magasfokú magányhoz vezet, különösen a férfiak körében.

4. Blog írás – a 95 esztendős férfi 2014 óta szinte minden nap szán néhány percet arra, hogy megírja gondolatait, tapasztalatait és azokból levont tanulságokat egy blogon. Eddig több mint 1000 cikket tett közzé.

5. Festés – a japán kardiológus lelkes festő. Minden nap lerajzolja az önarcképét. Miközben részletgazdag festményében elmerül, arra használja az időt, hogy jobban megismerje önmagát.

6. Kertészkedés, az új hobbija – a világjárvány mindenkiből kihozott valamit, az idős bácsinkból épp a kertészkedés iránti szenvedélyt. A férfit a sétái során látott virágok és növények inspirálták. Soha nem késő új készségeket tanulni.

7. Szieszta, amikor csak kedved tartja – edzés után a kardiológus gondoskodik arról, hogy naponta többször is megálljon egy kis szundikálásra, hogy fenntartsa az energiáját. Az első félórás szunyókálását általában reggel 8 vagy 9 óra körül tartja, és gyakran délután is elalszik olvasás közben.

8. Azt eszi, amit szeret – mivel nagyon aktív ember, a 95 éves férfi igyekszik minden élvezetet megélni az életben, beleértve az evést is. Esze ágában sincs megvonni magától a kedvenc falatait, mint például a vörös húsokat, sajtokat és finom borokat.

„De mindent csak mértékkel” – írta az újságíró-unoka.

Forrás: Filantropikum.com