Az agyunk azért betegszik meg, mert nem védjük kellőképpen. Elszigetelődünk a mobileszközeinkkel, nem élünk társasági életet, nem gyűjtünk pozitív élményeket, és ébredés után nem végzünk néhány egyszerű légzőgyakorlatot.

Az agyunk rosszul érzi magát akkor, ha megterhelő reggelit fogyasztunk, ha túl gyorsan eszünk, vagy túl sokat beszélünk telefonon, és nem pihenünk elég időt – közölte Vlad Ciurea idegsebész egy interjúban.

“Az agynak tiszta levegőre, egészséges ételekre, egészséges zsírokra és olyan egészséges édességekre van szüksége, mint pl. a méz. Az agy szereti a csokoládét, de szüksége van a friss vízre, és a sok mosolygásra is” – állítja az orvos, aki több, mint 50 éve foglalkozik az agy egészségével.

Az idegsebész eddig közel 23 ezer agyműtétet hajtott végre.

„Azért betegszünk meg, mert nem beszélgetünk eleget és elszigetelten élünk!”

“Reggel keljünk minél korábban, tárjuk szélesre az ablakot, és végezzünk légzőgyakorlatokat. Egy orosz professzor azt mondta, hogy a szibériai levegő annyira jó, hogy akár 150 évig is el lehet élni tőle. A levegő a tüdőbe jutva segíti az agyi áramkörök beindulását. A légzőgyakorlatok elvégzése után meg kell inni 2 pohár szobahőmérsékletű vizet. Az első kimossa a szervezetből az összes méreganyagot, a második pedig mozgásba hozza a “motort”. – mondja a professzor.

Az emberi agy nem szereti a zsíros ételeket, a dohányzást, ellenben az étcsokoládét igen.

A cigaretta ugyanolyan káros hatással van az agyra, mint a szívre. Az idegsebész szerint az alacsony kalóriatartalmú hús sokkal kedvezőbb az agy számára, mint a szalonna.

“Az agy a nap folyamán két időpontban dolgozik a maximumon, 10:00-12:00 és 16:00-18:00 óra között. Ha fáradtnak érezzük magunkat, igyunk egy kis kávét, de csak mértékkel, és sohase cukorral, hanem inkább mézzel” – mondta a szakember.

„Az agy legjobb barátja nem a Facebook, hanem a mosolygás.”

“Legyünk nyitottak, ne zárkózzunk el, sétáljunk, utazzunk, legyünk jelen a világban, tegyünk olyan dolgokat, amelyek jókedvre derítenek. Írjunk, olvassunk, fejtsünk keresztrejtvényt, haladjunk a világgal, ne ragadjunk le egy helyben. Mozogjunk, táncoljunk, hiszen a tánc bizonyítottan segít megakadályozni az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát” – tanácsolja a professzor.

Manapság egyre többen ki vannak égve, mert túlzottan igénybe van véve az idegrendszerük. Túl sokat stresszelünk, nem alszunk elegendő időt, kimerültek vagyunk, addig míg végül agyvérzést szenvedünk, aztán csodálkozunk, hogy mitől.

A sebész azt tanácsolja: Pihenjünk eleget, az agy este 10 és 12 óra között tud a legjobban “megtisztulni a sok szeméttől”, ezért ajánlatos ebben az időben lefeküdni, és ha lehet, ne tévézzünk, ne használjunk semmilyen elektromos eszközt elalvás előtt.

Forrás: Filantropikum.com