Idősek világnapja alkalmából tett bejelentést a miniszterelnök.

„Olyan országot szeretnénk, ahol együtt sírunk, együtt nevetünk” – mondta Facebook-videójában Orbán Viktor, aki egyébként nemrég emelte meg a fizetését 3,5 millióról 4,178 millióra, miközben egy friss kutatás szerint 10-ből 9 magyar rosszabbul él, mint egy éve.

A miniszterelnök bejelentette, hogy a

vártnál magasabb infláció miatt nyugdíj-kiegészítést kénytelenek fizetni.

Nincs még meg a pontos összege ennek, de Orbán szerint „novemberben átlagosan közel félhavi nyugdíjjal többet visz majd a postás”.

Korábban mi is írtunk arról, hogy a jelenlegi átlagos nyugdíj mellett, azaz 208 ezer forintos összegnél – előzetes szakértői számítások szerint – 96 ezer forint nyugdíj-kiegészítés várható novemberben.

Arról is írtunk korábban, hogy az amúgy is súlyos államháztartási hiánnyal küzdő költségvetésnek ez további 200-220 milliárd forintnyi többletkiadást fog okozni idén. Ezt az összeget pedig valamiből fedezni kell, ami

vagy további megszorításokat fog jelenteni, vagy magas kamatú hitelfelvételt. Mind a kettővel rosszul járunk.

A benzinárstop ismételt bevezetésével kapcsolatban kitérő választ adott. Mindenesetre azt nem tartja szerencsésnek, hogy a szomszédos országok között Magyarországon a legmagasabbak az üzemanyagárak.

Budapest vezetése indokolatlanul magasnak tartja az 58 milliárdos szolidaritási adót, ebből csak 25 milliárddal kevesebb befizetését tekintik jogosnak. Budapest jogvédelmet kapott a Fővárosi Törvényszéktől. Gulyás elmondta: ez ellen az államkincstár fellebbezéssel fog élni.

A Kocsis Mátéval szemben felmerült súlyos korrupciós vádakat elhárította, és azt mondta Gulyás: Pikó András hazudott a korábbi józsefvárosi fizetéssel kapcsolatban, ugyanis szerinte nem stimmelnek azok a számok, amelyeket a jelenlegi polgármester közölt.

„Jobb lenne, ha valaki nem a hazugságban járna élen, hanem a városvezetésben!”

– fakadt ki dühösen Gulyás.

Orbán Viktor teljes bejelentése itt tekinthető meg:

(Orbán Viktor/Facebook)