Megint mindenkit átvertek Orbánék.

Egy Magyar Közlönyben megjelent friss kormányrendelet értelmében, Orbán Viktorék arról határoztak, hogy innentől kezdve már nem büntetik meg a szabálysértést elkövető akkumulátoripari üzemeket, – amelyre egyébként számos példa volt a közelmúltban –, hanem helyette inkább szerződést fognak kötni velük.

Jávor Benedek akkor jelezte: a kormány ezzel is a jogot alakítja át a saját érdekei szerint, amely „trükk” nem idegen a Fidesztől. A módosítás – hangsúlyozta – első ránézésre technikai jellegű változásnak tűnhet, de „nagyon kilóg a lóláb”. A Párbeszéd politikusa felszólította a kormányt, vonják vissza a botrányos rendeletet, valamint jelezte: az Európai Bizottsághoz fognak fordulni az ügyben.

Az ügyből óriási botrány lett, az LMP szintén jelezte, Alkotmánybírósághoz fordulnak a környezetvédelmi kiskaput biztosító kormányrendelet miatt. Felhívták rá a figyelmet, hogy a kormány az úgynevezett „háborús veszélyhelyzetre” hivatkozva határozott arról, hogy a környezetvédelmi hatóság a jogsértés megszüntetése érdekében határozathozatal helyett „környezetvédelmi hatósági szerződést” köthet az adott céggel.

A tiltakozások hatására azonnal visszavonulót fújt a kormány – legalábbis úgy tűnt. A Lantos Csaba vezette Energiaügyi Minisztérium közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban.

„A kormány szándékai szerint ez a szabály csak működő kohászati üzemekre alkalmazható.

Akkumulátorgyárakra nem.

Az ezzel kapcsolatos pontosítás a következő héten a Magyar Közlönyben megjelenik”

– közölte a tárca.

A kormány rendeletéről most Jávor Benedek új információkat osztott meg. A politikus Facebook-oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy Orbán Viktor kormánya „most is, mint mindig, mindenben,

hazudott”.

Jávor Benedek közölte: a csütörtökön megjelent kiegészítő rendeletben egy szó nem esik a hatály leszűkítéséről, vagyis – mint írta – minden marad a régiben, és természetesen az akkumulátorgyárakat is mentesítik a büntetések alól. Hangsúlyozta: Lantos Csaba „nyílt hazugságot közölt a sajtóval, elvesztette szavahihetőségét és egy közjogi pozícióhoz elengedhetetlen minimális közbizalmat, ezért

haladéktalanul távoznia kell”.

Forrás: Magyar Közlöny

Jávor Benedek bejegyzését alább közöljük:

„‼️Hazudtak, mint mindig, mindenben ‼️

⚠️A büntetlen környezetszennyezésről szóló kormányrendelet kiegészítését, amelyben a kohászai üzemekre szűkítik a rendeletet, erre a hétre ígérte Lantos Csaba miniszter.

Ma megjelent a kiegészítő rendelet, és szó sincs benne a hatály leszűkítéséről!

😡Marad minden a régiben, és természetesen az akkumulátorgyárakat is mentesítik a büntetések alól! Mégiscsak Lex Akkugyárról van szó, ahogy azt elsőre is írtam, és ahogy arra az iparági szereplők is számítottak.

❌Lantos Csaba, aki nyílt hazugságot közölt a sajtóval és a nyilvánossággal, elvesztette szavahihetőségét és egy közjogi pozícióhoz elengedhetetlen minimális közbizalmat, ezért

haladéktalanul távoznia kell ‼️”

(Jávor Benedek/Facebook)