Rendkívüli állapotot hirdettek New Yorkban és két másik környező településen, miután a rendkívüli esőzések áradásokat okoztak az északkeleti régióban – számolt be erről a Sky News.

Az éjszaka folyamán bizonyos területeken akár 13 cm eső is hullott, a nap folyamán pedig további 18 cm eső várható – közölte Kathy Hochul, New York kormányzója.

„Életveszélyes állapotok vannak. Erre készüljenek a következő 20 órában” – adta hírül Hochul.

Az időjárás miatt szükségállapotot hirdetett New York Cityben, Long Islanden és a Hudson-völgyben is. A csapadék mértéke péntek reggel meghaladta az óránkénti 2 hüvelyk értéket Brooklynban.

Kathy Hochul New York-i kormányzó és Phil Murphy New Jersey-i kormányzója szükségállapotot hirdetett.

„Ha otthon van, maradjon otthon” – közölte New York polgármestere, Eric Adams pénteki sajtótájékoztatóján. „Lehetséges, hogy 8 hüvelyknyi esőt is láthatunk, mielőtt véget ér a nap.”

Adams hozzátette, hogy halálesetről vagy súlyos sérülésről nem érkezett jelentés. Az elsősegélynyújtók három pincéből és 15 lakásból mentettek ki embereket az árvíz miatt.

Közölték, körülbelül 23 millió ember érint az árvíz, New Yorkban, New Yersey-ben és Connecticutban.

Utazási tájékoztatót is kiadtak New Yorkban

A Fővárosi Közlekedési Hatóság közleményben tudatta, hogy a város metróin „csak rendkívül korlátozott” szolgáltatás áll rendelkezésre. Janno Lieber, az MTA elnöke arra kérte az embereket, hogy fontolják meg a buszozást.

„3500 busz közlekedik odakint. Gördülnek. Megérkeznek a céljukhoz” – mondta Lieber egy péntek délutáni sajtótájékoztatón, megjegyezve, hogy a nap folyamán 44 busz rekedt meg. „Jelenleg ők jelentik a tömegközlekedésünk oroszlánrészét.”

A három metró-északi vonal egyikét helyreállították, mondta Lieber, továbbá közölték, hogy az utasok készüljenek fel a vonatok késésére.

A New York-i LaGuardia repülőtér és a John F. Kennedy nemzetközi repülőtéren számos járat törléséről számoltak be.

Az összes LaGuardiába tartó járatot felfüggesztették péntek reggel a heves esőzések miatt, míg a JFK 8,58 hüvelyknyi esőt regisztrált, ami a repülőtér legcsapadékosabb napja volt eddig.

Péntek estére azonban New Yorkban enyhült az eső.

Az elmúlt hónap volt New York legcsapadékosabb szeptembere 1882 óta. Több mint 14 hüvelyk eső esett egy hónap alatt; a város átlagos szeptemberi csapadékmennyisége viszont 4,43 hüvelyk.

A soha nem látott mértékű esőzés nagyon megdöbbentette az ott élőket, a kormányzó viszont figyelmeztetett, a globális felmelegedés miatt egyre több szélsőséges időjárással kell számolni.

Az extrém esőzés éppen egy több ezer főt számoló, a klímaválság tüneteire felhívó manhatten-i tüntetés után kezdődött.

Fotók: news.sky.com

Forrás: minden-egyben.com