Jobb tisztában lenni néhány trükkel.

A fűtési rendszer megfelelő és hatékony működéséhez, érdemes időnként felülvizsgálni, szükség esetén korszerűsíteni a hőtermelőt (kazán), a csőhálózatot és a hőleadó elemeket (radiátor).

Kazán

Legkésőbb az őszi hónapokban el kell végezni a készülék évenkénti karbantartását. Ez sok gyártó esetében egyébként is kötelező, hiszen ehhez kötik a garanciát. Ilyenkor a szakember kitisztítja, átvizsgálja, szükség esetén újra beállítja a készüléket. Sajnos néha célszerű új kazánt is vásárolni.

Van különbség aközött, hogy a készülék csak fűtő vagy meleg víz előállítására is alkalmas, úgynevezett kombikészülék.

A meglévő radiátoros rendszerhez hagyományos, zárt égésterű vagy kéményes terméket lehet választani, lakótérben kizárólag zárt égésterű mellett dönthetsz.

Ha padlófűtést (felülettemperáláshoz), illetve teljes fűtéskorszerűsítést tervezel, a kondenzációs kazán a legjobb választás, amivel a szénmonoxid mérgezés veszélye teljes mértékben kiküszöbölhető.

Termosztát

A szerkezet a belső hőmérsékletet figyeli, ez alapján kapcsolja ki-be a kazánt ki-be a megadott hőmérséklet biztosításához.

Az újabb típusokkal nagyon sokat tudsz spórolni. A heti programozású terméknél például beállíthatod, hogy a kazán csak a megadott időpontra fűtse fel a lakást, amikor viszont ezt nem igényled, akkor a rendszer pihen.

+1 tanács: A hőmérséklet 1 fokkal való csökkentésével 6–11 százalékos költségmegtakarítást érhetsz el.

Radiátor

A radiátoroknál a leggyakoribb gond: eliszaposodnak, kilyukadnak, levegőssé válnak, amik jelentősen csökkentik a hatékonyságukat. Ezért érdemes a radiátort átmosni és a benne lévő, zavaros vizet leengedni.

Időnként légteleníteni is szükséges! Ezzel a folyamat, a víz áramlását akadályozó levegőt távolítja el a rendszerből, növelve a hatékonyságot.

A régi darabokat általában megéri modernebb fűtőtestekre cserélni, persze ha van rá keret, így a lapradiátorok sokkal nagyobb hőleadással tudnak működni. Vásárlásnál fontos szem előtt tartani a helyiség hőigényét, ami a hőveszteségével azonos nagyságú.

A hőveszteség pedig függ a hőszigeteléstől, a nyílászárók minőségétől vagy a helyiség elhelyezkedésétől, amin szintén lehet javítani.

A teljesítményükben azonos, kialakításukban, méretükben különböző egy-, két-, illetve háromlapú radiátorok közül a helyigénynek és az esztétikumnak megfelelően válaszd ki a megfelelő darabokat, jobb esetben csak egy karbantartást, korszerűsítést szükséges végezned a meglévő hőegységeken.

Forrás: szuperjo.net.hu