Elképesztő!

2021-ben egy furcsa, kutyaszerű élőlényt került egy dél-brazíliai állatklinikára, miután elütötte egy autó. Habár állat szokott módon ugatott, viselkedése a kutyákéhoz képest furcsa volt, táp helyett csak patkányokat evett, és a fákra, bokrokra is felmászott. A gondozók hamar rájöttek, hogy nem egy hétköznapi kutyával van dolguk.

A klinikán dolgozóknak először azt volt a sejtésük, hogy az állat egy normál kutya és valamilyen vadon élő kutyafajta keveréke lehet, ezért kapcsolatba léptek a Rio Grande do Sul-i Szövetségi Egyetem genetikus kutatóival – olvasható a National Geographic cikkében. Majd a tudósok megállapították, hogy a négylábú hivatalosan is a világ elsőként felfedezett róka-kutya keveréke.

A hibrid állat azért meglepő, mert bár a fajok közötti hibridizáció szokásos lehet a közelebbi rokonságban lévő fajok, például a kutyák és a farkasok között, a házikutyát (canis lupus familiaris) és az igazi pamparókát (Lycalopex gymnocercus) az evolúció 6,7 millió évvel választja el egymástól.

Loren Rieseberg, a Brit Columbia Egyetem genetikusa szerint ilyen keveredés növényeknél, például a fáknál előfordulhat, gerinceseknél viszont rendkívül szokatlan, olyan, mintha egy ember és egy csimpánz életképes utódot nemzene.

Dogxim anyja, a pamparóka:

A nőstény állatot „Dogximnak” nevezték el, amely az angol „dog” (kutya) és a „graxaim do campo”, a pamparóka portugál nevének keresztezéséből származik. A tudósok sejtése szerint, nem ez az utolsó alkalom, hogy egy ilyen hibridet fedeznek fel, az éghajlat és a környezet változása miatt a jövőben több kutya-róka hibrid is létrejöhet, a Brazília déli részén lévő füves síkságok területe ugyanis jelentősen csökken, nagy részüket szarvasmarha legelővé alakítják , vagy lakóházakkal építik be. Így a rókáknak és házikutyáknak több lehetősége van a párzásra.

A kutatók egy genetikai vizsgálat során a kromoszómák száma alapján képesek meghatározni egy élőlény faját, Dogximnak pedig 76 darab volt ezekből. A házikutyáknak 78, az igazi pamparókáknak pedig 74 kromoszómájuk van, ez volt a keveredés első jele. Bár van olyan kutyaféle a régióban, ami 76 kromoszómával rendelkezik – a sörényes farkas (Chrysocyon brachyurus) – de Dogxim megjelenése és viselkedése kizárta, hogy ehhez a fajhoz tartozzon.

A vizsgálatok hat hónapig tartottak, ezalatt Dogxim teljesen felgyógyult az autóbaleset sérüléseiből. Azonban 2023 elején elpusztult, halálának oka egyelőre ismeretlen, annyi viszont elmondható, hogy a hasonló hibrideknél nem ritka a genetikai rendellenesség, ami akár Dogxim halálát is okozhatta.

Forrás: rakéta.hu