A milliárdos, aki kételkedett abban, hogy joga van-e ennyi pénzhez.

Charles F. Feeney karrierje a reptereken található vámmentes, azaz duty free boltokban árult luxustermékekkel kezdődött, amivel megteremtette a 8 milliárd dolláros vagyonát, majd azt majdnem teljes egészében jótékony célokra adományozta. 92 éves korában, San Franciscoban hunyt el október 9-én, hétfőn.

A The New York Times szerint Feeney élete utolsó éveiben már szinte minden vagyonát eladományozta, rendkívül szerényen élt egy bérelt lakásban.

Halálhírét az Atlantic Philanthropies közölte, az a nemzetközi jótékonysági szervezet, amit ő alapított 1982-ben.

Az üzletember 2016 decemberében 7 millió dollárt adományozott a Cornell Egyetemnek. Ezzel hivatalosan is lenullázta az Atlantic Philanthropies számláit, mivel még életében szerette volna átélni az adományozás örömét.

Feeney az öt gyerekéről is gondoskodott, elmondása szerint „tisztességes, de nem extravagáns” összegekkel biztosította a jövőjüket, 2 millió dollárt pedig megtartott magának, amely szerény összeg ahhoz képest, hogy hat évtized alatt milliárdokat halmozott fel.

Charles F. Feeney-t sokan a szerénység mintaképének vélik, adakozásai alkalmával is megőrizte névtelenségét. Megfontolt és visszafogott ember volt, aki soha nem kérkedett az üzleti életben elért sikereivel.

Bill Gates és Warren Buffett is nagyra tartotta őt. Amikor 2014-ben Warren Buffett átadott egy díjat Feeney-nek, azt mondta: „Ő az én hősöm és Bill Gates hőse – mindenki hősének kellene lennie.”

Feeney többek között névtelenül adományozott egyetemeknek, egészségügyi intézményeknek, tudományos projekteknek, emberi jogi szervezeteknek és más humanitárius ügyeknek az Egyesült Államokban, Vietnámban, Dél-Afrikában, Ausztráliában, Izraelben, Jordániában és számos országban.

Az ír gyökerű amerikai vállalkozó Észak-Írországba is gyakran visszatért, és itt is több adományt kiosztott.

Mégis ki volt Charles Feeney, hogy építette fel a birodalmát, és látta jobbnak, hogy lemond a vagyonáról?

Feeney szállodai menedzsmentet tanult a főiskolán, majd vámmentes üzletbe kezdett, szeszes italokat, cigarettákat és parfümöket árult, kezdetben az Egyesült Államokban, később pedig világszerte.

50 éves korában luxuslakásokat vásárolt New Yorkban, Londonban, Párizsban, Honoluluban, San Franciscóban, Aspenben és a francia Riviérán.

Aztán „kezdett kételkedni abban, hogy valóban joga van-e ennyi pénzhez” –közölte Conor O’Clery életrajzában, a „The Billionaire Who Wasn’t” című könyvben.

„Egyszerűen arra a következtetésre jutottam, hogy a pénz nem vonz” – mondta Feeney O’Clerynek.

Feeney végleg felhagyott az extravagáns életmóddal. Turistaosztályon repült, egyszerű ruhákat hordott, és nem járt többé elegáns éttermekbe. Eladta a limuzinjait, metróval vagy taxival kezdett közlekedni. Mialatt úgy döntött, minden pénzét eladományozza még halála előtt, névtelenül.

Charles Francis Feeney 1931. április 23-án született a New Jersey állambeli Elizabethben. Édesapja biztosítási ügynök, édesanyja pedig ápolónő volt. Charles és két testvére olyan családban nőtt fel, aminek a havi 32 dolláros jelzáloghitel fizetése is komoly terhet jelentett.

1959-ben Párizsban vette feleségül Danielle Morali-Daninos-t. Miután öt közös gyermekük született, az 1990-es években elváltak. Feeney ezután mind a hét házát a volt feleségének adta és egy jelentős összeggel is támogatta. Később feleségül vette Helga Flaiz-t, aki sokáig a titkárnője volt.

Utolsó éveiben Feeney-nek nem rendelkezett saját lakással vagy autóval, és egy egyszerű, 10 dolláros karórát viselt. Második feleségével egy kétszobás albérletben éltek San Franciscóban.

Forrás: Filantropikum.com