A mostani szülők már akkor elégedettek, ha gyermekük minél fiatalabb korban olvas, ír, és lehetőleg egytől tízig tud számolni is.

“A lányom 3 éves, és már az összes betűt ismeri” – mesélte dicsekedve egy anyuka.

Van, aki úgy gondolja, hogy ha hamarabb kezd el írni-olvasni a gyerek, annál okosabb lesz. Azonban
egy híres orosz pszichológus, neurológus, Tatyana Chernicovskaya szerint minden gyereknek saját egyéni fejlődési ritmusa van, és nem szabad ebbe beleavatkozni. A siettetéssel semmi jóra nem megyünk!

„Amikor egy szülő azt mondja, hogy 2 évesen olvasni tanítja a gyerekét, én csak annyit szoktam mondani, hogy ez egy nagy butaság. Ebben a korban még nincs az olvasáshoz kifejlődve a gyerek agya” – mondta a szakértő.

Nem lehetetlen egy ilyen idős gyereket megtanítani olvasni, illetve sok szorgalommal és kitartással el lehet érni, hogy már 2-3 éves korában olvasson, de nincs értelme. Ebben az életkorban a gyerek legfontosabb feladata az, hogy játsszon, és pozitív életenergiával töltődjön fel.

A gyerekeket nem szabad leterhelni olyan információtömeggel, amelyet nem tudnak még feldolgozni abban az életkorban. 2-3 éves korban még a mozgásfejlesztésre és a motorikus képességek fejlesztésére kell odafigyelni.

Ajánlatos ilyenkor a gyereket arra ösztönözni, hogy minél többet modellezzen, rendszerezze a tárgyakat szín-, és forma szerint, rajzoljon, vágjon ki egy nem túl éles ollóval különböző formákat. Ezek a tevékenységek fontosabbak még ebben az életkorban, mint az írás-olvasás.

Forrás: Filantropikum.com