Erre kötelezik a hazai cégeket.

A Türk Államok Szervezete (TÁSZ) hidat képez Kelet és Nyugat között, és Magyarország készen áll ennek az európai pillérévé válni, ugyanis a világ ismételt blokkosodása helyett együttműködésre van szükség – magyarázta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a kazahsztáni Asztanában.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a TÁSZ külügyminiszteri szintű ülésén rámutatott, hogy bár rendszeresen megállapítják, hogy a globális biztonság már aligha romolhat tovább, találkozóról találkozóra bebizonyosodik az, hogy ez mégis lehetséges.

Azt mondta: Európa szempontjából ma van a legrosszabb formában a világ biztonsága a hidegháború lezárulta óta. Ukrajnában több mint másfél éve háború dúl, és „nincs semmilyen előrelépés” a béke felé – nehezményezte.

„Eközben sajnos

számos európai vezető háborús pszichózisban szenved,

és úgy gondolják még mindig, hogy a harctéren van a megoldás, de sajnos ott nincsen megoldás, csak halottak vannak. Mi, magyarok, szeretnénk elkerülni a további veszteségeket és pusztítást Ukrajnában”

– mondta.

Emellett újabb fegyveres konfliktus robbant ki a kontinens közvetlen szomszédságában, Izraelben, ahol a nemzetközi közösség legfőbb feladata annak biztosítása, hogy ez ne váljon államok közötti háborúvá – figyelmeztetett.

Kitért rá, hogy a terrorfenyegetettség is felerősödött Európában, amely – véleménye szerint – „közvetlen következménye a Brüsszel által erőltetett, számos nyugat-európai országban párhuzamos társadalmak létrejöttét eredményező migrációs politikának”.

Érintette az Oroszországgal szembeni szankciókat, amelyek nyomán arról szólt:

„folyamatos válságba került a biztonságos energiaellátás”.

Szijjártó Péter elszomorodott amiatt, hogy sokat romlott Európa versenyképessége, amelyet szerinte az is bizonyít, hogy Kína tavaly átvette a második helyet a bruttó hazai termék (GDP) világranglistáján.

Úgy fogalmazott: „világos, hogy egyes európai vezetők hibáztak”, hiszen összeomlott a gazdasági növekedés korábbi modellje, amely a fejlett nyugati technológia és a könnyen hozzáférhető, viszonylag olcsó keleti energiahordozók kombinációjára épült.

Kifejtette: bizonyos nyugat-európai politikusok sokat beszélnek az úgynevezett kockázatmentesítésről, amely a szótárukban a nyugati és a keleti, és azon belül is az európai és a kínai gazdaság szétválasztását jelenti.

„Ez kiütéssel érne fel az európai gazdaság számára, minthogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke éves szinten 860 milliárd euró körül van”

– mesélte.

Közölte: Európa lépései a világ ismételt blokkosodásának irányába mutatnak, márpedig ezt Közép-Európa nem akarja, ugyanis a térség mindig rajtaveszített Kelet és Nyugat konfliktusán, ehelyett – mondta – „konnektivitásra”, globális együttműködésre van szükség.

„Márpedig

ha ennek van bajnoka, akkor az épp a Türk Államok Szövetsége.

Hidat kell képezni Kelet és Nyugat között, és Magyarország kész ennek az európai pillérévé válni”

– hangoztatta.

Tudatta: hazánk „ezért érdekelt” a TÁSZ megerősítésében, a hozzájárulása fokozásában,

így százmillió euróval csatlakozni fog a Türk Befektetési Alaphoz is,

amelyben – szerinte – „komoly potenciál rejlik”.

Szijjártó üdvözölte a Zöld Pénzügyi Tanács felállítását, és elmondta, Magyarország fontosnak tartja a fenntartható növekedést, és azon államok közé tartozik, amelyek

„a károsanyag-kibocsátásuk csökkentése mellett képesek a gazdasági teljesítménye bővítésére”.

Elmondta: Budapest lesz november végén a házigazdája a Közlekedési Konnektivitási Program következő szakértői ülésének.

Azt is kiemelte, hogy

a kormány arra ösztönzi a hazai vállalatokat, hogy hajtsanak végre beruházásokat a TÁSZ-országokban,

és nagy sikernek nevezte, hogy a Mol még idén megkezdi a földgáz kitermelését Kazahsztánban.

Magyarország kész csatlakozni a közös polgári védelmi mechanizmushoz is – tájékoztatott.

„A Türk Tanács szerepe a mostani globális válságok során jelentős mértékben megnőtt, a szervezet kell, hogy híd legyen Kelet és Nyugat között, és Magyarország büszkén vállalja, hogy ennek a hídnak az európai pillére legyen.

A Türk Tanács külügyminiszteri ülése alkalmat adott az egyeztetésre Hakan Fidan török és Jeyhun Bayramov azeri külügyminiszter kollégákkal is”

– közölte Facebook-oldalán a miniszter.

Videó:

(Szijjártó Péter/Facebook / MTI)