Az ősz első két hónapja bővelkedett szélsőséges időjárási helyzetekben, amelyet mi sem bizonyít jobban, hogy az idei szeptember a mérések kezdete óta a legmelegebb volt.

A Mosthir.hu meteorológusa azt próbálta megjósolni, jöhet-e hó december elején a Mikulással. Érdemes is egyből a távolabbi kilátásokkal kezdeni.

A következő hétvégén borongós, csapadékos időjárás várható ismétlődő esővel, a hegyekben havazással. A hőmérséklet már országszerte 10 fok alatt alakul, de a tartósan csapadékos vidékeken csak 5 fok valószínű.

Időjárásunk télies jellege egészen november 21-ig megmarad, majd ezt követően nyugat, délnyugat felől ismét enyhébb levegő áramlik térségünk fölé. Amellett, hogy kissé melegszik az idő, a ködhajlam fokozódására is számítanunk kell.

November utolsó, illetve december első napjaiban is egymást érik az időjárási frontok térségünk felett, amelyek többfelé okoznak záporokat, a hegyekben hózáporokat is. A frontok átvonulását gyakran kísérik erős, időnként viharos széllökések is.

Mikulás környékén átmenetileg hidegebbre fordul időjárásunk, akár havazásra is számíthatunk, majd december 10-től ismét határozott melegedés kezdődik. Így tartósan hideg időre a következő egy hónap során sem számíthatunk. A télies jellegű időjárás inkább csak néhány napos „epizódszerepeket” fog játszani.