Pszichológusok: Ne okostelefonnal hallgattasd el a gyereket!

A nehezebb út később megtérül.

Pszichológusok: Ne okostelefonnal hallgattasd el a gyereket!

Nagyon sok szülő a könnyebb utat választja és nem gondolva a következményekre, akár már 3 éves kortól tabletet, okostelefont ad a gyerekének kezébe, aki így csendben élvezi az ingergazdag és színes játékokat a kijelzőn. Azonban a pszichológusok szerint akik ezt teszik, valójában a gyerek életét nehezítik meg a későbbiekben.

Nem titok, hogy az okostelefonok könnyebbé és biztonságosabbá tették az életünket. A pszichológusok megmondják a választ!

Az okostelefon vált a legjobb barátunkká, élettársunkká és a gyerekeinknek is megtanítottuk, hogy a szabadidejüket az eszközökön lógva töltsék, mert, valljuk be, néha nekünk is könnyebb így.

Könnyebb, ha a gyerek képeket nézeget a telefonon, játszik, mert így több időnk jut arra, hogy valami mással foglalkozzunk.

Nincs ezzel baj, amíg nem válik szokássá és tudatossággal használjuk az okoseszközöket.

De miért árt a gyereknek a túlzásba vitt telefonozás, számítógépezés?

Amiket már mind hallottunk: rontja a szemet, képernyőfüggőséget okoz, csökkenti a szocializálódást, nem mozog eleget a gyerek. Azonban ez csak a jéghegy csúcsa.

A hatások sokkal mélyebbek, és a pszichológusok arra hívják fel a figyelmet, hogy butaság a telefont a gyerek „nevelőjévé” avanzsálni, bármilyen életkorban.

A telefon rossz hatással van a gyerek-szülő kapcsolatra

A szülők és a gyerekek közötti kapcsolaton sokat ront a gyerek és az okostelefon közötti kapcsolat.

Még ha úgy gondolod, hogy a mai világban a gyereknek is élni kell a technológia előnyeivel, és okostelefont vásárolsz neki – vagy mert minden gyereknek van – akkor is korlátozni kell a használati időt.

Különösen fontos, hogy elvedd tőle, amikor lefekszik, vagy amikor együtt töltitek az időt családként. Például ne engedd, hogy telefonnal a kezében üljön le az asztalhoz enni.

A pszichológusok figyelmeztetnek, hogy bár a kommunikáció korában, éppen a kommunikációnk szenved a legtöbb hiányt.
Bár a gyerekek időt töltenek a szüleikkel, a kapcsolatuk már nem olyan szoros, mint régen.

Az ok pedig, hogy a családban egyre kevesebbet beszélgetnek, nem figyelnek oda egymásra, a közösségi oldalakon begyűjtött lájkok és üzenetek állnak mindenek előtt.

Érzéketlenné teszi a gyereket

A gyerekek nem akarják már felfedezni a világot, hiszen az csak egy kattintásra van tőlük.

Nem baj, ha könnyen informálódnak az interneten, de ezt az információt tapasztalatnak is követnie kellene. Nem a virtuálisan kommunikációval van a baj, hanem, hogy ne felejtsünk el kommunikálni offline. Ez az, amit nem tanulnak meg a gyerekek: az empátiát, és a különös érzékenységet igénylő helyzetek megfelelő kezelését .

A túlzott telefonhasználat megzavarja a felnőtté válást

A jelenlegi tanulmányok azt közölték, hogy a gyerekek érdeklődése a felnőtté válás, a randik, a szex, a szülőktől való függetlenedés és az önálló pénzkeresés iránt túl későn, vagy túl korán jelentkezik.

A késés a legtöbb esetben a szülők által kapott kényelemből származik, és abból, hogy a gyereknek jóval kisebb a vágya az offline kommunikációra. A koraérettség oka pedig a nagy mennyiségű információhoz való hozzáférés által alakul ki, amelyre a gyerek még nem elég érett, de felkelti a kíváncsiságát.

A telefon használata alváshiányhoz, szorongáshoz, depresszióhoz vezethet

A legújabb pszichológiai kutatások azt mutatták, hogy a gyerekek és kamaszok körében jelentkező szorongás, depresszió, álmatlanság és más pszichológiai és pszichés zavarok amiatt a nyomás miatt alakulhatnak ki, amelyet az állandó okostelefon okoz nekik.

Úgy érzik, hogy kötelesek mindig elérhetőnek lenniük, minél gyorsabban válaszolni az üzenetekre, hogy ne maradjanak le semmiből. Egyre kevésbé érzik az online és az offline élet között húzódó határt.

Sajnos, a gyerekek egyre kevesebbet és egyre rosszabbul alszanak, ez pedig fizikai és mentális egészségügyi problémákhoz vezethet. A túl sok képernyő előtt töltött idő figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarhoz (ADHD) és viselkedési zavarokhoz is vezet.

Ha szeretnéd boldoggá tenni a gyerekedet egy okostelefonnal, akkor meg kell tanítanod a megfelelő használatra! Máskülönben hosszú távon nem teszel vele jót neki.

Tanítsd meg neki, hogy megértse, hogy minden, amit az interneten lát, nem hasonlít a valódi élettapasztalatokhoz, és a családdal és a barátokkal töltött időhöz.

Forrás: Filantropikum.com

Képek: pexels.com