Botrány: Patkányok között, börtöncellára emlékeztető konténerekben tartották a katonákat, a bírósághoz fordulhatnak

Felháborító bánásmód.

Botrány: Patkányok között, börtöncellára emlékeztető konténerekben tartották a katonákat, a bírósághoz fordulhatnak

Olyan sok a patkány a brit laktanyákban, hogy a katonákat tengeri konténerbarakkokba költöztetik – írja a londoni Daily Mail.

A brit lap helyszíni tudósításban számolt be arról, hogy a Tern Hill közelében lévő Clive laktanya több tucatnyi katonáját apró, egyszemélyes fémkonténerekbe költöztették, amelyek börtöncellákra emlékeztető puritán stílusban szereltek fel.

A 3×2 méteres odúkról a katonák azt közölték, hogy rosszabbak, mint a laktanya fegyelmezési részlege.

A botrányt egy parlamenti képviselő, Helen Morgan robbantotta ki, akinek egy katona számolt be a bázison uralkodó állapotokról. Mint mondta, a laktanya penészes barakkjaiban annyira elszaporodtak a patkányok, hogy fémkonténerekbe költöztették át a személyzetet.

A katonák közül többen Afganisztánban is szolgáltak, felháborítónak tartják a bánásmódot, amikor sokan a szolgálattal az életüket kockáztatják.

A képviselő szerint a Királyi Ír Ezred laktanyáját 2029-ben bezárják, és ezért nem költenek rá egy fillért sem, amit Morgan felháborítónak tart.

A védelmi miniszterhez intézett félszólításában kiemelte, hogy az egységben megingott a katonai morál a bánásmód következtében, ezért sürgős változtatásra van szükség.

Amennyiben nem történik meg a gyors intézkedés, az angol hadsereg súlyos, akár 100 millió fontot meghaladó kártérítésekre számíthat, mivel a tervek szerint több ezer katona indíthat együttesen pert a lakhatási körülmények miatt.

James Cartlidge védelmi miniszter elnézést kért a katonáktól, és parlamenti felszólalásában ígérte, hogy kivizsgálják az ügyet.

Kiemelt kép: illusztráció

Forrás: atv.hu