Ilyen volt régen Budapest – 8 képen a hófödte főváros

Vajon minket is így fognak nézni 100 év múlva?

Ilyen volt régen Budapest – 8 képen a hófödte főváros

A frissen hullott nagy hó majdnem száz éve is előhozta a játékos gyerekeket a felnőttekből, a Műjégen ekkor is piruetteztek, de minta egy csendesebb arcát mutatná Budapest ezeken a régi, téli felvételeken.

1. Automatizált hóseprő

A budapesti Ika utcából nézve a Thököly utat hóseprőkkel tisztítják, a villamos síneken egy kifejezetten erre a célra használt, hóseprő Muki-mozdonnyal, így hóporral árasztva el az utca levegőjét.

2. Hó és villamos a Thököly úton

A Thököly út a Gizella utca felől nézve 1963-ban. A hatalmas havat a munkások lapátolják nagy kupacokba.

3. Kisfiú egy „kietlen jégmezőn”

Olyan mintha a sarkkörön készült volna a kép, de Budapest 5. kerületében, az áradó Duna előtt készült egy kép a kisfiúról, a Lánchíd közelében.

4. Téli Divat

Egy korabeli divatmagazin fotója is lehetne ez az 1940-es felvétel, amelyen a Városmajorban pózol egy csoport nő elegáns kabátban, kistáskával, mosolyogva. Ezeket az elegáns ruhákat még ma is elfogadnánk.

5. Budai jégpálya

Nem a Városliget volt az egyetlen hely, ahol korcsolyázni lehetett a városban, ahogyan ezt ez az 1936-os felvétel is tanúsítja.

A „Blöke”, azaz a Budapesti Lawn Tennis és Korcsolyázó Egylet pályája a budai oldalon is terepet biztosított azoknak, akik korcsolyát szerettek volna húzni.

6. Piruett a műjégen

Szoknyalibbenés az 1935-ben a Városliget műjégpályáján. A kép akár manapság is készülhetett volna, csak a ruhák lettek mások, és talán kicsit zsúfoltabb a jég egy átlagos napon, de a pesti polgár több mint 80 évvel ez előtt is Zuglóba ment, ha télen csúszkálni támadt kedve.

7. Téli szórakozás

A kép a Szemlőhegy utcán készült, a Rómer Flóris (Zárda) utca torkolatából az Áldás utca felé nézve.

A havazás még a komoly, kalapos férfiakból is kihozza a játékosságot, de a fotó talán legmókásabb szereplői a szánkó mögött, morcosan álldogáló gyerekek, akik valószínűleg alig várják, hogy visszakapják a téli járgányukat.

8. Havas Szabadság-híd

Az 1907-es felvételen a Fővám tér, a Szabadság (Ferenc József) híd pesti hídfőjénél készült. A hideg a fényképezőgép lencséjére jégvirágot rajzolhatott, talán ebből lett a kép bal sarkában látható, karácsonyi füzérre emlékeztető folt.

Forrás: bien.hu

Képek: bien.hu (fortepan.hu)