Előbb a saját háza körül kellene söprögetnie.

Csütörtökön megírtuk, hogy Lánczi Tamást, az állami televízió műsorvezetőjét (!) nevezte ki Orbán Viktor a működését hamarosan megkezdő úgynevezett Szuverenitásvédelmi Hivatal (SZVH) élére. Lánczi várhatóan január közepén „teszi le esküjét” Novák Katalin államfő jelenlétében a Sándor-palotában. Az SZVH február közepén kezdi meg működését.

Fontos lehet megemlíteni, hogy az SZVH elnökét az országgyűlési képviselőkkel azonos mentelmi jog is megilleti, amelyet csak kétharmados parlamenti többséggel lehet felfüggeszteni. Így pedig Orbánék új hivatalának elnökét nem lehet felelősségre vonni bíróság vagy egyéb hatóságok előtt a tevékenységével kapcsolatban. Ellene büntető- vagy szabálysértési eljárás is kizárólag a parlament jóváhagyásával indítható.

„A párt halványszürke eminenciása”

– jellemezte a Népszavának Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország (TI) jogi igazgatója Lánczi Tamás „politikai elemzőt”.

A portál felhívta rá a figyelmet, hogy Lánczinak ugyanakkor akadhatnak még tennivalói, ugyanis a törvény szerint

az elnök nem lehet vezető gazdasági vállalkozásban.

  • Azt írták, a brit cégnyilvántartás szerint a politikai elemző jelenleg is Habony Árpád nem hivatalos miniszterelnöki főtanácsadó Egyesült Királyságban bejelentett cégének, a Danube Business Consulting Ltd.-nek az egyik igazgatója.
  • De a hamarosan a szuverenitás felett őrködő Lánczi életrajza bővelkedik az olyan külföldi kapcsolatokban is, amelyek miatt akár gyanús elemnek is nyilváníthatná a Fidesz-média.
  • Az elemző magyarországi egyetemi tanulmányai után, 2008-ban egy amerikai NGO (civil szervezet), az American Council of Youth Political Leaders (ACYPL) programjában is részt vett.
  • Később pedig – 2015 és 2018 között – a dohánypiaci nagykereskedelem fideszes államosítása után a British American Tobacco (BAT) felügyelőbizottsági tagja volt.

Az Orbán Viktor által alkotott törvény rögzíti: a hivatal elnöke „pártpolitikai tevékenységet nem folytathat, párt nevében vagy érdekében közszereplést nem vállalhat”. Mindez azért is lényeges, mert Lánczit senki nem tekinti „politikailag függetlennek”, őt leginkább a Fidesz egyik leghűségesebb megmondóembereként tartják számon.

„Politikai megbízás, tisztán politikai mandátum”

– fogalmazott Ligeti Miklós, aki a december közepén létrehozott hatóságról többször is elmondta, hogy

„rosszindulatú szükségtelenség” volt.

A fideszes kétharmad által megszavazott törvény szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak rendkívül széles a jogköre: „a kormány szuverenitását veszélyeztető” esetekben vizsgálatot indíthat. Bármely, az adott ügyben érintett állami vagy önkormányzati szervtől, érintett szervezettől vagy személytől tájékoztatást, adatszolgáltatást kérhet, beletekinthet minősített adatokba – hangsúlyozta.

Ligeti Miklós kiemelte: a szuverenitásvédelmi törvényben az igazi veszélyt a külföldi adományok elfogadását tiltó, és a Büntető törvénykönyv alá helyező rendelkezések jelentik, illetve az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ezzel kapcsolatos eljárásai, mivel az ÁSZ eddigi működéséből jól látszik, hogy

„a hatóság készséggel lesz a kormánypárt csapásmérő eszköze”.

Ligeti szerint az SZVH-nak leginkább a „lejárató kapacitása” lesz erős, vagyis hírverést tudnak rendezni a megcélzott társadalmi szervezet körül – tehát már célzottan és irányítottan vezényelhetik le az eddig is sikeresen kivitelezett karaktergyilkosságokat, lejáratásokat, rágalmazásokat, hazugságokat.