A béta-sejtekhez hasonló funkciókat kaphatnak egyes, a hasnyálmirigyben lévő sejtek, ami által inzulint is képesek előállítani. Az eljárás komoly előrelépést hozhat a cukorbetegség gyógyításában.

A hasnyálmirigyben lehetnek regenerálhatók az inzulintermelő sejtek, így a jövőben akár az inzulininjekciók szükségessége is csökkenthető lehet a cukorbetegeknél – olvasható egy friss, a Signal Transduction and Targeted Therapy folyóiratban publikált kutatás.

A területen az hozhatja meg az áttörést, hogy egy, a hasnyálmirigyben előforduló sejtet arra vesznek rá, hogy a béta-sejtek funkcióit utánzó sejteket alkossanak. Ez utóbbiak az 1-es típusú diabéteszben szenvedőknél nem működnek, vagy akár teljesen hiányoznak – így sem termelni, sem tárolni tudják a vércukorszintet szabályozó inzulint.

Az ausztráliai Baker Heart and Diabetes Institute csapata által vezetett kutatócsoport két, az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) által már korábban elfogadott gyógyszer újfajta alkalmazását vizsgálták. Ezek – részletezi a Science Alert – az EZH2 enzimet célozzák. Ez az enzim alapvetően a sejtfejlődést kontrollálja.

A két készítmény – GSK126 és Tazemetostat – a rákkezelésben kapott már FDA-jóváhagyást, és most a cukorbetegség kezelésében is hatékonynak bizonyul. Lehetővé vált, hogy a hasnyálmirigy duktális progenitor (progenitor ductal) sejtjei a béta-sejtekhez hasonló funkciókat fejlesszenek.

A jelek szerint ezek a módosított sejtek inzulint is tudnak termelni, a vizsgálatok során glükóz hatásra így tettek. A kutatók két (7 és 61 éves), 1-es típusú diabéteszben szenvedő, valamint egy 56 éves, egészséges embertől vett szövetmintán tesztelték a hatékonyságukat, és minden esetben hasonló reakció volt megfigyelhető. Tehát a megoldás kortól függetlenül alkalmazható lehet.

A vizsgálatok alapján, 48 órás stimulációt követően újra indulhat a rendszeres inzulintermelés.

A kutatás azonban még korai fázisában jár, a klinikai vizsgálatok még hátravannak.

Forrás: hvg.hu

Kiemelt kép: pexels.com