Több feltételnek is teljesülnie kell az igénybevételhez.

Ahogy pár napja beszámoltunk róla, a tervezettnél jelentősen magasabb lett a Nyugdíjbiztosítási Alap tavalyi hiánya.

Farkas András nyugdíjszakértő már korábban is jelezte: a hazai nyugdíjrendszerben komoly reformokra van szükség, a jelenlegi finanszírozás ugyanis biztos nem fog működni.

Mint kiszámolta, az idei nyugdíjprémiumok összege

2000 forint körül alakul majd,

de lesz, aki ennél kevesebbet kap. Véleménye szerint célszerűbb lenne a 20 milliárd forintot a leginkább rászorulók között szétosztani, hazánkban ugyanis több mint 400 ezer nyugdíjas havi 120 ezer forint alatti összegeket kap, azaz a létminimum alatt tengődik.

Az ado.hu friss cikke szerint azonban van egy módja annak, hogy az idősek egyszerre magasabb összeghez jussanak, ez pedig napjainkban óriási segítség lehet a szépkorúaknak.

Részletezésük szerint abban az esetben, ha 2024-ben mégis a korábbi évben, 2023-ban történő nyugdíj-megállapítás mellett dönt valaki, akkor

lehetősége van 6 hónapra visszamenőleg nyugdíjellátást igénybe venni,

ha a jogosultsági feltételek már a korábbi időpontban is teljesültek. Hozzátették, hogy erre június végéig van lehetőségük az érintetteknek.

A nyugdíjba vonulás ideje rengeteg tényezőtől függ, Magyarországon sok idős ember dönt úgy, hogy a 65. életévének betöltése után is dolgozik. A nyugdíjasok visszafoglalkoztatásáról írt nemrég Dávid Ferenc, a Demokratikus Koalíció szakpolitikusa. Mint hangsúlyozta, fontos lenne, hogy

„ne a szükség, ne a kényszer vezérelje a nyugdíjast a munkapadhoz”.

Nemrég felmérést készítettek a nyugdíjazással összefüggésben: a megkérdezettek 28 százaléka, azaz több mint negyede úgy vélekedett, hogy még nyugdíjasként is dolgoznia kell majd.

Az árnyékkormány szerint negyedévenkénti nyugdíjkorrekcióra és svájci indexálású, európai mértékű nyugdíjakra van szükség Magyarországon.

(Kiemelt képünk illusztráció)