Nagyszerű hír: sikeresnek bizonyult a rák elleni vakcina embereken való tesztelése

Ha ez sikerül, hatalmas áttörés várható a rák elleni küzdelemben.

Nagyszerű hír: sikeresnek bizonyult a rák elleni vakcina embereken való tesztelése

A nyugat-londoni Hammersmith kórházban forradalmian új mRNS-terápiát alkalmaznak rákkezelésre. Az ott zajló klinikai kísérlet célja, hogy értékelje a terápia biztonságosságát és hatékonyságát a melanóma, tüdőrák és más daganatos megbetegedések kezelésében. Ez az eljárás új lehetőséget kínál a rákbetegségek kezelésében, és reményt adhat azoknak, akik korábban kevésbé hatékony vagy hagyományos terápiákra nem reagáltak megfelelően.

Az új kezelés az úgynevezett hírvivő RNS-ként (mRNS-ként) ismert genetikai anyagot alkalmazza, mely a daganatok közös markereinek felismerésével működik a páciens immunrendszerében.

Rákos sejtek/illusztráció. Forrás: SCIENCE PHOTO LIBRARY VIA AFP/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRA

Felcsillant a remény

Dr. David Pinato, a londoni Imperial College kutatója, a vizsgálat brit részlegének vezetője szerint az új mRNS-alapú rákimmunterápiák lehetőséget kínálnak a páciens saját immunrendszerének aktiválására a daganatos megbetegedések elleni küzdelemben. Ez az előremutató megközelítés reményt adhat a betegeknek a rák elleni küzdelemben.

Bár ígéretes fejlemények zajlanak a kutatás terén, még pár évbe telhet, mire az új terápia széles körben elérhető lesz – közölte az orvos.

„Nagyon nagy szükségünk van ezekre, hogy megfordítsuk a rák elleni küzdelmet” – tette hozzá dr. David Pinato. A közelmúltban számos rák elleni vakcina klinikai tesztelése kezdődött el a világon.

Az említett módszerek két fő kategóriába sorolhatók:

Személyre szabott rák-immunterápiák: Ezek a kezelések olyan terápiák, amelyek a páciens saját genetikai anyagának a daganatból való kinyerésén alapulnak. Ezután a genetikai anyagot laboratóriumi körülmények között módosítják vagy manipulálják, majd visszaültetik a páciens szervezetébe. Ennek célja, hogy aktiválja vagy erősítse az immunrendszer válaszát a daganatos sejtek ellen.

Terápiás rákgyógymódok: Ide tartoznak olyan kezelések, mint a Londonban újonnan bevezetett mRNS-terápia. Ez a terápia kifejezetten arra irányul, hogy egy adott ráktípusra szabják. Ez a kezelési forma úgynevezett „készen álló” módon alkalmazható, vagyis már elérhető és alkalmazható bizonyos ráktípusok kezelésére.

Az Egyesült Királyságban szinte minden második embernél diagnosztizálnak rákot az élete során. A betegek kezelésére már számos terápiát fejlesztettek ki, beleértve a kemoterápiát és az immunterápiát is.

A KLINIKAI TAPASZTALATOK SZERINT A RÁKOS SEJTEK AZONBAN REZISZTENSSÉ VÁLHATNAK A GYÓGYSZEREKKEL SZEMBEN,

így megnehezítve a daganatok kezelését, ezért is keresnek a tudósok új megközelítéseket a rák leküzdésére.

Széles körben elterjedhet a vakcina

Nagy eredmény, hogy a kutatás már a klinikai vizsgálatok fázisában jár, z állatkísérletek és előzetes vizsgálatok alapján egyértelművé vált, hogy az új mRNS-terápia serkentő hatással van az immunrendszerre. Ez lehetőséget nyújthat a korai klinikai vizsgálatokban részt vevő betegek számára. Ha a jelenleg zajló klinikai kísérletek erősítik az előzetes eredményeket, az megnyithatja az utat az mRNS-alapú rákellenes vakcina széles körű alkalmazása felé.

Forrás: origo.hu

Kiemelt kép:pexels.com