Donald Trump teljesen megőrült

Egy kampányrendezvényen szólta el magát Donald Trump az USA elnökválasztási időszakának kezdetén. Egy NATO-országot vezetőjével tárgyalva azt mondta; ha újra ő lesz az elnök egyetlen tagállamot sem fog megvédeni, amelyik nem fizeti a tagsági díjat.

A NATO-ország vezetője ezután megkérdezte Trumpot; ha az országukat támadás éri, megvédi-e az USA őket. A 4 éve megbukott – és a 2024-es elnökválasztáson újra próbálkozó – elnök erre így felelt:

Nem, nem fogom megvédeni önöket. Sőt, arra bátorítanám őket, hogy azt tegyenek, amit akarnak. Fizetniük kell. Ki kell fizetnetek a számláikat

– jelentette ki az exelnök, ezzel utalva rá: arra biztatná Putyint, hogy ha szeretné, támadja meg az érintett NATO-tagországot.

Nem késett a kemény válasz Trump botrányos mondatai után

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a bukott elnök felvetésére kemény szavakkal reagált a közösségi oldalán. Hangsúlyozta: az észak-atlanti szövetség továbbra is megvédi tagjait, és bármilyen támadás esetén határozott választ fog adni.

Bármely olyan felvetés, hogy a szövetségesek nem fogják megvédeni egymást, aláássa mindannyiunk biztonságát, beleértve az Egyesült Államokét is, és fokozott veszélynek teszi ki az amerikai és európai katonákat”

– hangsúlyozta Stoltenberg.

Charles Michel is kikelt Trump ellen annak súlyos nyilatkozata miatt. Azt írta az X-en:

A NATO biztonságáról és az 5. cikk szerinti szolidaritásról szóló meggondolatlan nyilatkozatok csak Putyin érdekeit szolgálják. Nem hoznak több biztonságot vagy békét a világnak. Éppen ellenkezőleg, újra hangsúlyozzák, hogy az EU-nak sürgősen tovább kell fejlesztenie stratégiai autonómiáját, és be kell fektetnie a védelmébe. És hogy szövetségünknek erősnek kell maradnia.

(Index/Guardian)