Húshagyó keddi lakoma: ízletes, kreatív, mégis rendkívül könnyen elkészíthető a baconbe tekert csirkemáj 

A hagyományok szerint, ilyenkor megengedett a torkosság.

Húshagyó keddi lakoma: ízletes, kreatív, mégis rendkívül könnyen elkészíthető a baconbe tekert csirkemáj 

A keresztény hagyomány szerint húshagyó kedd éjszakáján véget ér a farsangi időszak, tehát a mai nap az utolsó, amikor húsos ételek és édességek fogyaszthatók a katolikus vallási szokások szerint.

Ezt az időszakot nevezik a „farsang farának”, amely szombat estétől húshagyókedd éjfélig tart, és a torkosságot, azaz a bőséges étkezést jelenti. Ilyenkor megengedett a zsírosabb ételek és az édességek fogyasztása. Európa-szerte jellemző étel a fánk, amelyet ebben az időszakban készítenek és fogyasztanak el. Más helyeken, például Angliában, palacsintát sütnek a farsangi időszakban a háznál megmaradt lisztből, tojásból és vajból.

Hamvazószerdán, a húshagyó keddet követő napon kezdetét veszi a húsvétig tartó, 40 napos nagyböjt, így ma még érdemes elkészíteni egy adag húsételt. Szigorú böjtöt azonban manapság már csak hamvazószerdán, illetve nagypénteken tartanak a hívő keresztények.

Íme, baconbe tekert csirkemáj recept, amely kellően finom mégis rendkívül egyszerűen elkészíthető, jól kombinálható és a pénztárcánkat sem terheli meg túlságosan:

Hozzávalók 4 személyre:

30dkg csirkemáj
bors
majoránna
10szelet bacon

Elkészítés:

Elkészítési idő: 40 perc
A csirkemájat megtisztítjuk, majd borssal és majorannával fűszerezzük. Só nem szükséges, mert a bacon sós. A májakat egyenként betekerjük egy-egy szelet baconbe.
Egy tepsit vékonyan meglocsolunk olajjal, elrendezzük benne a baconbe göngyölt májakat. 190 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük, míg a bacon szépen megpirul. Köretként tálalhatunk mellé főtt krumplit, krumplipürét, rizst, vagy salátát. Jó étvágyat kívánunk!

Forrás: mindmegette.hu

Kiemelt kép:mindmegette.hu