Veszélyben az idei termés, olyan brutális változások vannak az időjárásban

Visszatérnek a fagyos éjszakák, ez pedig komoly károkat okozhat.

Veszélyben az idei termés, olyan brutális változások vannak az időjárásban

Mára virradóra is fagyott az ország nagy részében, ami miatt a károk visszafordíthatatlanná válhatnak a gyümölcsösökben.

Az elmúlt másfél hétben 10 fok körül alakult az átlaghőmérséklet, ami 8-10 fokkal magasabb annál, ami az év ezen szakában normálisnak mondható.

Ez pedig a kórokozóknak és a kártevőknek kedvez, a januári fagyok tudták csak némileg megtizedelni őket, de ahhoz, hogy számottevő mértékben csökkenjen számuk, tartósabban kellett volna a mínuszoknak kitartania. – közölték a szakértők.

Az enyhe időben az ország északi részében is megkezdődött a rügypattanás: azonban ha ezt követően mínusz 4 foknál hidegebb jön, az a kajszifák esetében károsodást okoz.

Február közepe lévén nagy az esély még arra, hogy komolyabb hideg köszöntsön ránk. A következő egy hétben mindenesetre enyhébb idő várható gyenge fagyokkal, de a hosszabb távú kilátások miatt aggódhatunk az idei termésért.

Problémát jelent az is, hogy a tartósan vízzel borított területeken az őszi vetés kipusztult, ami főleg a repcét érintette. Az egyéb termények viszonylag jó állapotban várják a tavaszt.

Forrás: divany.hu