Donald Tusk elérte.

Az Európai Bizottság elnöke közölte, kezdeményezik az összes forrás felszabadítását Lengyelországnak.

Mint ismert, az előző lengyel kormány által bevezetett, az igazságügyre vonatkozó változtatások, valamint a bírák függetlenségének korlátozását eredményező intézkedések miatt az EU – csakúgy mint Magyarország esetében – befagyasztotta a források kifizetését.

A hvg.hu beszámolójában azt írta, a döntés a helyreállítási alapokat és a hétéves költségvetést is érintené, azonban Lengyelország esetében jóval több pénzről van szó: míg Magyarország eredetileg mintegy 30 milliárd, jelenleg pedig több mint 20 milliárd euróhoz nem fér hozzá (!),

Lengyelország több mint 130 milliárd euróra jogosult.

„Az Önök által elindított reformok és a bírói függetlenség érdekében tett azonnali lépések száma alapján jó hírem van: a jövő héten a biztosok testülete két határozatot terjeszt elő a jelenleg Lengyelország számára zárolt európai alapokról.

Ezek a döntések akár 137 milliárd eurót szabadítanak fel Lengyelország számára”

– közölte Ursula von der Leyen.

A bejelentés néhány nappal azt követően történt meg, hogy a lengyel kormány az Európa-ügyi miniszterek tanácskozásán ismertette azt a kilenc jogszabályból álló csomagot, amelynek célja – az uniós előírások alapján – a lengyel igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítása.

Ursula von der Leyen hangsúlyozta: a döntéshez meghatározóan hozzájárul, hogy

Lengyelország belép az Európai Ügyészségbe,

így pedig kellő garanciákat is kapnak a pénzek rendeltetésszerű felhasználására vonatkozóan.

Mint írták, Lengyelország számára a 2021–2027-es költségvetésből

  • 76,5 milliárd euró szabadul fel,
  • míg a helyreállítási alapból 25,3 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás
  • és 34,5 milliárd euró alacsony kamatozású hitel válik elérhetővé.

Az új lengyel kormányt megalakító Donald Tusk legfőbb választási ígérete az volt, hogy hozzáférjenek azt összes uniós forráshoz. Donald Tusk pedig teljesítette a választóknak tett ígéretét. Magyarország számára a források jelentős része továbbra is zárolva marad, mert a magyar kormány nem tett eleget az EU által meghatározott követelményeknek.