Felpörgetik a magyarországi lőszergyártást.

Az Európai Bizottság pénteken különített el 500 millió eurót az európai védelmi ipar számára, annak érdekében, hogy 2025 végére az évi lőszergyártási kapacitást kétmillió lövedékre növeljék.

A részben magyar állami felügyelet alatt álló N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding és a Rheinmetall Hungary Munitions Zrt. is a döntés kedvezményezettjei között van.

Megírtuk, hogy a zalaegerszegi Rheinmetall gyárban készült német Lynx lánctalpas gyalogsági harcjárművek kerülhetnek az ukránokhoz.

Mindezt annak ellenére, hogy Orbánék többször hangsúlyozták, hogy Magyarország nem támogatja fegyverekkel Ukrajnát.

Februárban a német fegyvergyár igazgatója a karmelita kolostorban találkozott Orbán Viktorral és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel, hogy megerősítsék a zalaegerszegi üzemről szóló együttműködési szerződést.

Lánctalpasok után lőszerek

A hadi ipar fejlesztésének újabb lépése a lőszergyártás felpörgetése. Ehhez pedig a Rheinmetallon kívül az N7 is komoly támogatást kap. Az N7 Holding vezérigazgatója Palkovics László.

Tavaly decemberben a 444.hu írt arról, hogy a német fegyvergyárak egyre látványosabban árasztják el Magyarországot, a képlet pedig majdnem minden esetben ugyanaz: kisebbségi tulajdonosként az állam vegyes vállalatokat hoz létre a németekkel közösen, legtöbb esetben az N7-en keresztül gyakorolva tulajdonosi jogait.

A Rheinmetall fejlesztése is egyre többször kerül az Orbán-kormány napirendjére. A Rheinmetall a várpalotai lőszergyár vegyesvállalata, ahol az állami tulajdonosi jogokat a részben magyar állami felügyelet alatt álló N7 gyakorolja.

A két cég összesen 22,5 millió eurónyi támogatást kap, ami nagyjából 8,8 milliárd forintnak felel meg.

(telex.hu nyomán)