Húsvétvasárnap állunk át a nyári időszámításra.

Idén március 31-ére, azaz húsvétvasárnapra esik a tavaszi óraátállítás. Ezúttal előre húzzuk majd eggyel az órát: hajnal 2-kor már hajnal 3 óra lesz. Így ezen az éjszakán a megszokottnál egy órával kevesebbet alhatunk.

A nyári időszámítás a tavaszi óraállítással kezdődik

Tévhit, hogy az óraállítás összefügg a tavaszi napéjegyenlőséggel. A nyári időszámítás kezdete minden évben a tavaszi óraállítás, ami március utolsó hétvégéjére esik, az őszi óraátállítás pedig október utolsó vasárnapjára.

Ennek megfelelően a tavaszi óraállítás 2024-ben így zajlik:

Tavaszi óraállítás 2024-ben, a nyári időszámítás kezdete: 2024. március 31. (húsvétvasárnap)
Őszi óraállítás 2024-ben, a nyári időszámítás vége: 2024. október 27.

Sokan megsínylik az óraállítást

Az óraátállítás negatív következményeiről rengeteg bizonyíték létezik a szakirodalomban. Egyes kutatások arra mutattak rá, hogy a szokás nyomán látványosan, 30 százalékkal ugrik meg a halálos közlekedési balesetek száma az óraátállítást követően, a munkahelyi balesetek száma pedig 6 százalékkal nőtt az átállítást követő első hétfő során. Az orvosi műhibák száma 19 százalékkal nő meg az óraátállítás utáni héten, a szívrohamok száma 29, az agyvérzéseké 8, a depressziós tünetekkel jelentkező beteget száma pedig 11 százalékkal nőtt meg ugyanezen időszak során – írja a vg.hu.

Valószínűleg többen vannak, akik a tavaszi óraállítást szenvedik meg jobban. Hiszen nem elég, hogy egy órával kevesebbet aludhatunk, de a nyári időszámítás valójában nem a cirkadián ritmusunknak megfelelő napirend. Ami azt jelenti, hogy nem esik egybe az az időpont, ami a tényleges idő, és amikor magunktól felébrednénk.

Így többen ingerlékenységgel, figyelmetlenséggel, a tolerancia készség csökkenésével, alvási problémákkal szembesülnek, azonban a szervezet pár nap alatt hozzászokik a megváltozott feltételekhez.

A hosszú távú hatásai azonban már nem ilyen pozitívak: a kutatási eredmények szerint az óraállítás a civilizációs betegségek, pl. az elhízásért is felelős.

Jó hír azonban, hogy idén húsvéthétfőre esik az óraállítás utáni első nap, így a többség a munkaszüneti nap miatt nem zökken ki a megszokott alvás-ritmusából.

Régóta tervezik az óraállítás eltörlését

Többször felmerült, hogy eltörlik végre az óraállítást, legutóbb a covid-járvány miatt csúsztatták el ezt. Ezért még mindig állítunk órát 2024 márciusában is.

De mikor törlik el végleg?

Hosszú ideje tervben van a tavaszi óraállítás eltörlése és az egyetlen időszámításra – a télire – való átállás, amit sokan üdvözölnének is végre.

AZ UNIÓBAN ELTÖRLIK AZ ÓRAÁTÁLLÍTÁST, DE NÁLUNK MÉG NEM SZÜLETETT DÖNTÉS A HOGYAN TOVÁBBRÓL

A negatív hatások mellett az emberek egyszerűen utálják az óraátállítással járó macerát, és a polgárok 84 százaléka egyszerűen eltörölné – derült ki egy uniós felmérésből.

Az Európai Parlament 2019 márciusában úgy döntött, eltörli az óraátállítást. Az utóbbi években viszont nagy volt a csend a témában: előbb a koronavírus-járvány, az elmúlt két évben pedig Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja foglalta le a döntéshozók figyelmét.

Ekkor búcsúzhatunk az óraállítástól

Idén február elején az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését, a tagállamok nemzeti kormányainak pedig legkésőbb 2025-ig el kell dönteni, hogy a jövőben a nyári, avagy a téli időszámítást használja-e. A magyar kormány egyelőre nem foglalkozott a kérdéssel, azonban nálunk is 2024-ben lesz az utolsó tavaszi óraállítás.

Miután visszaállunk októberben a téli időszámításra, többször nem állítjuk március utolsó hétvégéjén előre az órát.

Forrás: marieclare.hu, infostart.hu