Polt Péternek lépnie kellene a történtek után.

Nem járunk át az ügyészségre, nem lapozgatunk bele a nyomozati anyagokba, és nem javaslunk olyasmit, hogy húzzanak ki belőle valamit, ez ugyanis bűncselekmény”

– mondta Zamecsnik Péter ügyvéd az rtl.hu-nak, miután Magyar Péter nyilvánosságra hozta a titokban készített hangfelvételt, amelyen fideszes bűncselekményekről beszél Varga Judit.

Zamecsnik szerint egy büntetőeljárásban bizonyítékként szolgálhatna Magyar és volt neje beszélgetése.

Meglátása szerint két bűncselekmény elkövetésének gyanúja merülhet fel:

  • hivatali visszaélés gyanúja,
  • valamint minősített adattal való visszaélés gyanúja.

Zamecsnik felidézte a hangfelvétel tartalmát, miszerint Rogán Antal átküldött valaki az ügyészségre, hogy megbeszéljék az ügyészekkel,

mit kell kihúzni a nyomozati anyagból.

Ám végül nem került ki az összes problémás rész a dokumentációból.

„Ha ez valóban így történt, akkor felmerül a hivatali visszaélés gyanúja annál a személynél, aki felbújtóként átküldte az embert, míg elkövetőként annál, aki átment, és annál is, aki az ügyészség oldaláról engedte, hogy belenyúljanak az anyagba”

– összegezte a jogi képviselő.

Zamecsnik szerint a minősített adattal való visszaélés gyanúja azért merülhet fel, mert a hanganyag szerint Varga Judit beszélt az exférjének Schadl György és Völner Pál lehallgatásáról. Ez azonban titkos információgyűjtés volt, Magyar, csakúgy, mint más illetéktelen személy nem tudhatott volna róla.

Megjegyezte, hogy a hangfelvételen említett Dettit és Danit tanúként hallgathatják meg az eset kapcsán. Az ügyvéd szerint a történtek miatt

mindenképpen nyomozást kellene indítania az ügyészségnek.

Hozzátette ugyanakkor, hogy pesszimista ezzel kapcsolatban, az ügyészi társadalom valószínűleg nem lázad fel Polt Péter legfőbb ügyész ellen.

„El lehet menni máshová dolgozni, de büntetőjogászként nagyon nehéz máshol megfelelő munkahelyet találni”

– fogalmazott azzal összefüggésben, hogy az ügyészség munkatársai függésben vannak a vezetőtől.